x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Chireac: Fără o intervenţie directă a UE şi SUA, R. Moldova recade în orbita ruşilor

Bogdan Chireac: Fără o intervenţie directă a UE şi SUA, R. Moldova recade în orbita ruşilor

21 Ian 2016   •   15:25
Bogdan Chireac: Fără o intervenţie directă a UE şi SUA, R. Moldova recade în orbita ruşilor
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Analistul politic Bogdan Chireac este de părere că, fără o intervenţie diplomatică directă a Uniunii Europene şi a Statelor Unite, "Republica Moldova recade în orbita ruşilor".

"Indiferent ce se încearcă astăzi, când vorbim, fără o intervenţie directă, diplomatică desigur, din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Republica Moldova recade în orbita ruşilor. În opinia mea, am asistat la o lovitură de stat. În mod evident, ruşii s-au pregătit multă vreme pentru ceea ce s-a petrecut. Putem spune că declanşatorul a fost arestarea lui Vlad Filat. (...) Ştiu că a fost un moment cu arestarea lui Vlad Filat când, practic, a început ofensiva Moscovei împotriva Republicii Moldova. Nu se vor opri decât atunci când vor fi siguri că Republica Moldova nu va mai avea aspiraţii unioniste sau europene. Aşa cred eu astăzi şi singura modalitate prin care se poate face ceva este o intervenţie energică, diplomatică şi politică din partea UE şi SUA. Problema a trecut mult peste nivelul şi posibilităţile României", a declarat joi, pentru AGERPRES, analistul politic.

El a adăugat că nu este de înlăturat posibilitatea organizării unor alegeri anticipate în ţara vecină.

"Ne putem aştepta şi la alegeri anticipate. Să nu uităm că întreaga forţă economică a Republicii Moldova este în mâna ruşilor, media în cea mai mare parte, plus presiunea pe care ruşii ştiu foarte bine să o exercite în fel şi chip şi au învăţat - inclusiv de la case mai mari - chestiunea asta că eşti corupt treci la puşcărie fără să mai fii judecat. Atunci, sunt convins că Rusia nu va abandona uşor, mai ales că are interese în toată regiunea. Să nu uităm că în Ucraina lucrurile nu s-au lămurit în niciun fel. Crimeea este anexată şi se discută de un an de zile că Rusia ar dori tot litoralul Mării Negre, inclusiv Odessa, pentru a face legătura cu Transnistria. Îi interesează şi Republica Moldova ca să fie siguri că au contact cu UE, fireşte, prin graniţa românească", a opinat analistul politic.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului şi lista Cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip. Miercuri seară, mii de persoane au protestat în faţa clădirii Parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii Guvernului condus de Pavel Filip.

×
Subiecte în articol: bogdan chireac