„Coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei”, spune, marți, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care vorbește despre beneficiile pe care le are țara noastră ca membru Schengen.
„Coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici la potențialul relațiilor noastre cu partenerii din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, plecând și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității. Uniunea Europeană se află într-un proces de transformare care nu mai poate aștepta”, spune Ilie Bolojan.
Bolojan spune că sunt prpuneri pe care le susține: luarea mai rapidă a deciziilor, simplificarea, dereglementarea și debirocratizarea, creșterea investițiilor în sectorul Apărării, cu excluderea acestor cheltuieli din pactul de stabilitate, așa cum România a solicitat împreună cu mai multe state, stimularea competitivității economilor noastre, poziționarea Europei pe harta dezvoltărilor în materie de inovare și de inteligență artificială, protejarea democrației, inclusiv de interferențele și de acțiunile hibrid, din ce în ce mai sofisticate, și pregătirea unui nou buget care să țină cont de evoluțiile în materie de securitate și apărare, dar și de protejarea intereselor noastre pentru politica de coeziune și agricultură.
„Ne bucurăm de la început acestui an de circulația deplină în spațiul Schengen, poziție în care rămânem un partener angajat și activ în consolidarea securității interne a Uniunii Europene și a securității frontierilor externe. Se vede deja cum prezența României în Schengen aduce evoluții pozitive pentru turism, transport, comerț și mediul. Avem fondurile din PNRR și cele europene, iar guvernul trebuie să rezolve întârzierile și să utilizeze resursele cât mai eficient pentru ca acestea înseamnă investiții și locuri de muncă pentru români. Aceasta înseamnă prosperitate. Beneficiile apartenenței noastre la Uniunea Europeană sunt clare, iar România susține orice proces la nivel european care are ca țintă sporirea coeziunii și a rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre”, a mai spus Bolojan.
Potrivit președintelui interimar, din perspectivă strategică și de securitate, România și-a asumat un rol activ în consolidarea apărării și a descurajării, precum și a prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră.
(sursa: Mediafax)