x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borduri degeaba

Borduri degeaba

de Monica Andrei Capatos    |    14 Feb 2008   •   00:00
Borduri degeaba

BANI PUBLICI ● Bdul Tudor Vladimirescu, reabilitat la mişto
Bordurile sunt încă în vogă, doar se pot scoate bani frumoşi din această afacere. Un exemplu este lucrarea de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Firma Strabag a început lucrarea punând borduri şi pe un maidan care n-are nici măcar străzile marcate. Investiţia a costat 1.700.000 de euro. • VIDEO


BANI PUBLICI ● Bdul Tudor Vladimirescu, reabilitat la mişto
Bordurile sunt încă în vogă, doar se pot scoate bani frumoşi din această afacere. Un exemplu este lucrarea de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Firma Strabag a început lucrarea punând borduri şi pe un maidan care n-are nici măcar străzile marcate. Investiţia a costat 1.700.000 de euro.


În timp ce sute de străzi zac neasfaltate de ani buni, un câmp a început să fie decorat cu borduri. Totul se întâmplă pe Tudor Vladimirescu, unde firma Strabag ar fi trebuit să construiască un bulevard modern. Termenul de finalizare a expirat demult şi şoferii au rămas cu o bucată de asfalt şi multe borduri puse pe maidanul din imediata vecinătate. Zona se defineşte prin mizerie, moloz şi clădirile dărăpănate. Pardon.
Mai sunt şi bordurile proaspăt montate. Acestea sar în evidenţă, mai ales că duc nicăieri. Pe maidanul cu pricina ar fi trebuit să treacă un drum cu trei benzi pe sens. Lucrările au început în urmă cu mai bine de doi ani şi ar fi trebuit finalizate anul trecut. Numai că ghinion. "Tocmai din cauza exproprierilor am căzut de acord să prelungim termenul de realizare a lucrării, pentru că problemele care se pun sunt acelea de achiziţie a imobilelor. Nu este o lucrare recepţionată, până la finalizare constructorul poate să facă ce vrea. Promit că mâine (n.r. – azi) voi verifica pe teren care este situaţia", ne-a declarat Gheorghe Udrişte, directorul general în cadrul Primăriei Capitalei.

Cu alte cuvinte, autorităţile au căzut de acord cu drumarii să toarne o mână de asfalt şi să monteze borduri fără să rezolve problema tuturor terenurilor pe care ar trebui să apară bulevardul. Aşa că au fost montate borduri doar pe pământul care este în proprietatea municipalităţii. Rezultatul: avem astăzi borduri în mijlocul maidanului, un drum care începe şi se termină în câmp.


DE MÅNTUIALÅ. Asta în condiţiile în care o astfel de lucrare necesită un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic, un întreg dosar de acte şi schiţe care nu se pot face fără a avea un teren în proprietate. Constructorii n-aveau cum să înceapă montatul bordurilor doar pe o fâşie din câmp, decât doar pe motiv că sunt bani publici la dispoziţie care trebuie cheltuiţi cu orice preţ. Se poate spune că autorităţile au mai făcut o afacere "bună". Şi nu-i o sumă de neglijat. 6 milioane de lei noi, adică 1.700.000 de euro, au fost distribuiţi pentru reabilitarea Bulevardului Tudor Vladimirescu. Dacă nici în următorii doi ani edilii nu vor rezolva problema exproprierilor, probabil că bordurile proaspăt montate în câmp vor fi evident schimbate.

Jurnalul Naţional a publicat recent un material în care arăta că în ultimii trei ani au fost montrate 2.500.000 de borduri, costul ridicându-se la 25 de milioane de euro. - Autostrada bordurii (JN 28/01/2008)
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: observator borduri