x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borsa, gulagul psihiatric - Realitatea bate blestemul grofilor Banffy

Borsa, gulagul psihiatric - Realitatea bate blestemul grofilor Banffy

de Eliza Popa    |    11 Dec 2006   •   00:00
Borsa, gulagul psihiatric - Realitatea bate blestemul grofilor Banffy

Desi Romania a facut pasul spre democratie si sta sa intre in UE, suferinzii de boli mintale - debili sau schizofrenici - continua sa fie tratati ca niste animale, scrie, intr-un reportaj realizat la Borsa si intitulat "Gulagul psihiatric", saptamanalul german Der Spiegel.

"Nici unul dintre pacienti nu stie daca va mai parasi vreodata azilul. Majoritatea raman aici, in fostul castel al grofului transilvan Banffy, pana mor. Li se spune, popular, «varza». Chiar si medicii sunt de parere ca, odata innebunit, nebun ramai. Cand comunistii au furat familiei Banffy proprietatea, baroana a aruncat un blestem asupra castelului: sa devina casa de nebuni. Realitatea a depasit blestemul", se arata in revista. Profesorul Paul Otto Schimdt-Michel, din Ravensburg, a reusit sa inchege un parteneriat cu spitalul din Borsa. De cate ori vine in Romania descopera situatii incredibile: mizeria apasa atmosfera, mirosul e insuportabil, iar cativa zeci de pacienti dorm cate doi in pat.

"EUTANASIERE PASIVA". Angajatii sanatoriului si-au pierdut peste ani sensibilitatea in fata suferintei. De fapt, chiar ei, angajatii, duc o viata la limita existentei. Pentru administratia locala din Borsa, sanatoriul este principalul ofertant de locuri de munca. Iar taranii din zona pot miza pe mana de lucru aproape gratuita la muncile agricole. Plata se face in horinca si tigari. Profesorul Schmidt compara situatia din unele sanatorii romanesti cu cea din Germania fascista. Da un exemplu din 1990, cand, la Beclean, jumatate din cei 130 de pacienti era tinuta in pivnita. Sentinta: "eutanasiere pasiva". Unii dintre pacientii de la Borsa nici macar nu sunt, clinic, bolnavi. Se interneaza pentru ca nu mai au locuinta sau pentru ca familia vrea sa scape de ei. Terapia se face exclusiv cu tranchilizante, asa ca nu putini s-au imbolnavit cu adevarat abia dupa ce au fost internati. Sub imperiul haloperidolului, al levomepromazinului si al neurolepticii, pacientii ajung sa nu mai reactioneze decat la functiile motorii si la orele de masa.

×
Subiecte în articol: observator