x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bunicii fac credite pentru prima zi de şcoală

Bunicii fac credite pentru prima zi de şcoală

de Ana Ionascu    |    27 Aug 2009   •   00:00

Rămaşi fără serviciu sau ieşiţi din perioada de şomaj, vasluienii nu au pus niciun ban deoparte pentru rechizite şi uniforme noi. Mulţi sunt plecaţi în străinătate şi nu au mai trimis bani acasă pentru copiii rămaşi în grija rudelor.

În aceste condiţii, de pregătirile pentru noul an şcolar se ocupă acum bunicii. Ei fac mici împrumuturi care abia acoperă cheltuielile. Bătrânii se declară însă bucuroşi că îşi pot ajuta nepoţii, chiar dacă asta înseamnă că cel puţin un an de aici încolo vor achita rate care echivalează, în unele cazuri, cu jumătate din pensie.

În luna august, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor(CARP) Vaslui au depus cereri de împrumut aproape 100 de pensionari. Ei solicită între 15 şi 30 de milioane de lei vechi, bani pe care-i vor folosi aproape în totalitate pentru pregătirea nepoţilor de şcoală. "În luna august s-a înregistrat o creştere cu 20% a numărului de cereri de împrumut. Părinţii au rămas fără locuri de muncă din cauza crizei şi nu mai au posibilităţile pe care le aveau înainte, aşa că anul acesta apelează direct la bunici", a spus Traian Pascu, preşedintele CARP Vaslui.

Aurica Răileanu este pensionară şi are cinci nepoţi. "Am luat bani cu împrumut pentru nepoţi. Începe şcoala, le trebuie rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte. Am luat 15 milioane de lei. Sunt cam puţini, dar atât se poate. Îi dau înapoi în 10 luni", spune bătrâna. Cei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui se aşteaptă ca numărul cererilor să crească în prima săptămână a lunii septembrie.

×
Subiecte în articol: scoala