x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câciu: Inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

Câciu: Inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2024   •   21:50
Câciu: Inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală
Sursa foto: Hepta

Inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflația generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%, afirmă ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„Inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflația generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%. Pe simplu explicat: Măsurile guvernului, care s-au adresat exclusiv unor produse alimentare de bază, și-au atins scopul. Și vor continua! În subsidiar, din analiza structurii inflației, la acest moment rezultă că influențele s-au mutat din zona produselor alimentare înspre servicii (inflație anuală de 10,2%, dar cu trend de regres, având în vedere c la 3 luni este 2,7%) și mărfuri nealimentare(inflație anuală de 8,06% dar cu trend de regres având în vedere că la 3 luni este 2,2%)”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.

El spune că, „dacă nu apar alte șocuri externe, efectul de bază se va diminua iar inflația din zona serviciilor și a mărfurilor nealimentare va încetini, în trendul prognozat, adică sub 5% la final de an”.

„Sunt însă multe de făcut pentru a continua trendul de creștere a puterii de cumpărare a românilor. S-a intrat pe teritoriu pozitiv în ultimele 10 luni(practic s-a intrat in a treia etapa pe care o anuntam în 2022, respectiv aceea de creștere, după etapele de compensare din 2022 și stabilizare din 2023). Iar acest deziderat este o prioritate pentru noi”, încheie Câciu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: caciu inflaţie alimente alimente