x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carburanti - Val de scumpiri

Carburanti - Val de scumpiri

04 Mar 2005   •   00:00

Maine, Petrom va scumpi motorina, iar de luni si Rompetrol va creste preturile, ca urmare a stabilizarii relative a preturilor mondiale ale titeiului peste 50 de dolari/baril.

TITEI. Pretul motorinei va creste cu pana la 600 de lei/litru
Petrom a anuntat oficial scumpirea cu cate 600 de lei a motorinei Super Euro Diesel, pana la 27.900 lei/litru si a celei de tip Euro Diesel, pana la 27.300 lei/litru. La pompele Petrom, benzinele se vor ieftini cu cate 200 de lei/litru. Potrivit unor surse neoficiale, ceilalti mari operatori vor adauga 300 - 400 de lei/litru de benzina si pana la 1.500 de lei/litru de motorina. "Preturile vor creste, dar nu avem inca toate calculele pentru a va spune cu cat", a spus Dan Ionescu, director de vanzari al Rompetrol. Pretul de referinta al petrolului pe piata americana a atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, de 53,65 dolari pe baril (bbl), iar ieri dupa amiaza cotatiile erau substantial superioare pragului de 53 de dolari/bbl. La Londra, cotatiile petrolului Brent, asemanator titeiului romanesc, erau de peste 52 de dolari/bbl.

PERSPECTIVE. Criteriile obisnuite de influentare a pietei par sa numai functioneze, speculatorii (si nu numai ei) acordand mai multa greutate cererii datorate cresterii economice globale decat vestilor pozitive privind cresterea stocurilor de carburanti cu 10% peste nivelul normal pentru aceasta perioada. Au produs ingrijorari estimarile oficialilor OPEC privind niveluri maxime de 80 de dolari/bbl, care ar putea fi atinse anul acesta, in ciuda unei medii anuale estimate sub 50 de dolari. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: observator