x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castelul Bran, o donatie impusa

Castelul Bran, o donatie impusa

de Libiu Mateescu    |    14 Ian 2007   •   00:00

Cadoul facut Reginei Maria de Con-siliul Orasenesc al Brasovului, care consta in domeniul Castelului Bran, a generat aprige dispute in sanul comunitatii brasovene de atunci.

PRESIUNE - La 1 decembrie 1920, Primaria Brasovului cedeaza castelul Reginei Maria
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL

Cadoul facut Reginei Maria de Consiliul Orasenesc al Brasovului, care consta in domeniul Castelului Bran, a generat aprige dispute in sanul comunitatii brasovene de atunci.

Intrucat Primaria Brasovului era detinuta in 1920 in continuare de sasi, romanii au intrat in conflict cu autoritatile locale, mai ales dupa ce au aflat ca edilii sasi au oferit castelul imparatului austro-ungar Carol al IV-lea, in aprilie 1918. Dupa temeinice verificari ale loialitatii supusilor sasi, care au durat pana la incheierea primului razboi mondial, imparatul nu a mai reusit sa intre in posesia castelului Bran, deoarece avusese loc reintregirea Romaniei Mari. Primarul Brasovului, dr. Karl Ernst Schnell, consemna evenimentul: "Donatia din 1918 a ramas un act juridic incomplet, pentru ca regele (imparatul Carol - n.r.) a amanat preluarea cetatii pana dupa razboi. In Cartea Funciara ea a fost, impreuna cu padurea de molizi tineri din jur, proprietate a orasului Brasov. Pe deasupra, dupa abdicarea regelui, a fost confiscata de Republica Maghiara. In acest timp, de catre diferiti dregatori ai Curtii si ofiteri, mi s-a sugerat ca Regina Maria are un interes deosebit pentru Cetatea Bran. Deci, orasul sa doneze acum cetatea Reginei Maria, asa cum a oferit-o in urma cu cativa ani regelui austro-ungar. Un general sus-pus al armatei romane (generalul Traian Mosoiu - n.r.) mi-a spus atunci - Donati cetatea reginei, caci prin aceasta nu veti face doar o buna politica oraseneasca, ci si chiar o buna politica saseasca". Au urmat presiuni politice exercitate de anturajul regal si de comunitatea romaneasca, care au dus in final la votarea " in unanimitate" la 1 decembrie 1920, de ziua Marii Uniri, o hotarare favorabila prin care se dona Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei.

ACTUL DE DONATIE. Rezolutia Consiliului Orasenesc specifica cu patetism: "Noi, consiliul orasenesc al orasului Brasov, ca o corporatiune inzestrata cu agendele reprezentantei orasenesti, am decis unanim in sedinta festiva de astazi sa daruim Maiestatii Sale Reginei Maria a Romaniei Mari stravechiul castel al Branului atat de bogat in amintiri istorice. (...) Acest document de donatie s-a adresat ca document al deciziunii noastre unanime. Din sedinta din 1 Decembrie 1920 al consiliului orasenesc al orasului Brasov".

Actul de donatie a fost inmanat reginei de catre o delegatie din care faceau parte primarul K. Schnell si prefectul Victor Mateescu, care era si seful delegatiei. Titlul de proprietate pentru Castelul Bran a fost inregistrat in cartea funciara a Judecatoriei Zarnesti in favoarea Reginei Maria.

OFERTA HABSBURGILOR. In registratura Consiliului Judetean Brasov, actul de donatie de la 1920 s-a intors sub forma ofertei de vanzare a castelului de catre Dominic de Habsburg inapoi comunitatii brasovene, inregistrata cu nr. 868 din 07.12.2006, desi ambele parti au negat cu vehementa ca ar exista oferte scrise, inainte de a fi instiintat oficial Ministerul Culturii si Cultelor. Oferta spune ca: "Subsemnatii, Maria-Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer si Dominic Habsburg-Lothringen, suntem proprietarii bunului imobil denumit generic «Domeniul Bran», care cuprinde Castelul Bran, Casa de ceai a Reginei Maria, Casa Principesei Ileana, casa administratorului, Tabernalcolul «Inima Reginei» si terenul aferent, Parcul castelului, Lac 1 din parcul castelului, Lac 2 din parcul castelului si drumul de acces, conform Anexei A. Avand in vedere dorinta noastra de a pastra pentru poporul roman si pentru locuitorii Judetului Brasov si ai zonei Bran atat specificul cultural si istoric al Domeniului Bran, cat si pentru a le oferi posibilitatea de a integra pe deplin acest Domeniu in planurile lor de dezvoltare culturala si economica, am hotarat sa ne exprimam disponibilitatea de a vinde Consiliului Judetean Brasov bunurile imobile mentionate in Anexa A". Deci, nici vorba de intentia de a respecta dreptul de preemtiune al Ministerului Culturii, intentia fiind clara inca de anul trecut: vinderea catre Consiliul Judetean Brasov, restul declaratiilor avocatilor lui Dominic de Habsburg fiind perdele de fum aruncate in presa. Din oferta proprietarilor castelului desprindem chiar "generozitatea" acestora: "Avand in vedere constrangerile bugetare ale Judetului Brasov, de care suntem constienti, suntem dispusi de a incheia tranzactia pentru suma neta de 60 de milioane de euro". Mai mult, pretul propus de proprietari pentru vanzarea castelului Bran "n-ar reflecta intreaga valoare a acestuia", dar se doreste omagierea mamei si bunicii acestora, prin calitatea potentialului cumparator, respectiv comunitatea brasoveana. In final, se precizeaza ca oferta este valabila in conditiile neexercitarii dreptului de preemtiune al statului roman. Ce se omite din oferta este exact esentialul: in conditiile neexercitarii acestui drept la valoarea de vanzare potentiala de 60 de milioane de euro, caz in care Castelul Bran revine cumparatorului care achita aceasta suma.

×