x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câte zeci de milioane de dolari ne-ar putea costa erorile judiciare din procesul Chauncey Hardy

Câte zeci de milioane de dolari ne-ar putea costa erorile judiciare din procesul Chauncey Hardy

de Robert Veress    |    09 Apr 2012   •   07:29
Câte zeci de milioane de dolari ne-ar putea costa erorile judiciare din procesul Chauncey Hardy

Familia lui Chauncey Hardy a decis sa inceapa un razboi juridic impotriva celor pe care ii considera responsabili de moartea baschetbalistului, precum si a anchetatorilor si magistratilor care au cercetat, incriminat si judecat acest caz.

Conform publicatiei New Haven Register, avocatii familiei Hardy, Rick Altschuler si Sandy Moore au anuntat ca vor initia un proces civil, cerand despagubiri de 123 de milioane de dolari.

Ei au precizat ca vor fi mai multe persoane parate, dar nu le-au dezvaluit identitatea. Este, insa, clar ca statul roman va fi una dintre aceste 'persoane', pentru ca avocatii lui Hardy stiu, cu siguranta, ca politistii si magistratii nu au averi care sa le permita sa achite asemenea despagubiri. Si atunci, strategia va fi, foarte probabil, atacarea sistemului de Justitie din Romania – problemele acestuia fiind de notorietate internationala, precum este si lipsa de implicare a statului roman in rezolvarea acestor probleme.

Tot de notorietate sunt rasismul romanilor si slaba implicare a statului in schimbarea perceptiei populatiei despre anumite minoritati, precum este cea a tiganilor. Chiar presedintele Traian Basescu a devenit vedeta internationala, atunci cand a 'gratulat' o jurnalista Antena 3 cu apelativul 'tiganca imputita'.

Avocatii familiei Hardy nu au dat detalii, dar sustin ca dovezile pe care le detin sunt 'clare', in sensul ca este vorba de o crima cu premeditare, cauzata de ura rasiala si ura impotriva americanilor.

In cazul in care verdictul final va fi in favoarea petentilor, iar judecatorii vor gasi justificate pretentiile acestora, Romania va avea de achitat 123 de milioane de dolari. Aceasta inseamna ca, in medie, fiecare roman va avea de achitat 6 dolari, respectiv 20 de lei, pentru erorile judiciare din acest caz. Nu pare foarte mult, dar, pe de o parte, trebuie sa ne gandim ca nu fiecare roman este contribuabil, ci mai putin de jumatate achita, regulat, taxe si impozite catre stat – asadar, suma creste prin impartire la un numar mai mic decat populatia tarii. Pe de alta parte, anual, Romania pierde zeci de procese in instantele internationale si multe dintre acestea sunt costisitoare. Ca sa nu mai vorbim de despagubirile stabilite de instantele din Romania in dauna statului – de fapt, a noastra, a tuturor. Toate aceste sume se aduna si sumele aferente se regasesc in nivelul aberant al taxelor si impozitelor pe care le avem de achitat.

Revenind la cazul Chauncey Hardy, Jurnalul National a aratat cum asasinul lui Chauncey Hardy, Ionut Adrian Tanasoaia, cunoscut sub numele de Gipsy-Gypsanu, a fost condamnat la doar cinci ani de inchisoare, fiindca a beneficiat de reducerile de pedeapsa prevazute de lege.

Judecatorul a acceptat ca proba in instanta si a motivat reducerea de pedeapsa inclusiv cu o caracterizare din partea Asociatiei de proprietari a imobilului in care locuia 'Gypsanu'.

Din motivarea judecatorului nu lipsesc presupunerile in favoarea lui Gipsy Gypsanu: 'Banuind probabil ca prin gestica bratelor victima ar incerca sa-l loveasca, inculpatul a lovit-o puternic cu pumnul in dreptul buzelor. Urmare a loviturii primite, victima s-a dezechilibrat (se afla 1,20 m de marginea podiumului) si a cazut de la nivelul podiumului (32 cm), lovindu-se cu capul de pardoseala (a ramas cu partea inferioara a corpului pe podium) pierzandu-si imediat constienta'.

×