x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul RAFO - Iacobov in arest pentru 25 de zile

Cazul RAFO - Iacobov in arest pentru 25 de zile

04 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Controversatul om de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director al RAFO Onesti, Toader Gaurean, au fost arestati preventiv sub acuzatiile de spalare de bani si delapidare pentru 25 de zile de judecatorii Tribunalului Bucuresti.
MIRUNA PASA

"BRATARI". Corneliu Iacobov a iesit de la Parchet cu mainile incatusate, sustinand ca este victima lui Basescu
Iacobov a ajuns joi seara incatusat in fata magistratilor de la Tribunal, dupa 12 ore de audieri si confruntari, in urma carora procurorii Parchetului General au dispus retinerea lui pentru 24 de ore. Dupa ce la inceputul audierilor afaceristul era convins ca nu va fi arestat, la iesirea din sediul Parchetului el l-a facut responsabil pe noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pentru retinerea sa. Aratandu-si catusele Iacobov a declarat: "Asta este de la Basescu. Ce a dat, aia va primi". Ziua cea mai lunga pentru omul de afaceri s-a terminat ieri dimineata, in jurul orei 4:00 cand, dupa nesfarsite debateri, judecatorii au decis sa-l aresteze preventiv. Aceeasi soarta a avut-o si fostul director general al rafinariei de la Onesti, Toader Gaurean, incarcerat pentru aceleasi acuzatii de spalare de bani si delapidare.

MOTIVUL. Potrivit anchetatorilor, la data de 22 ianuarie 2003 cei doi inculpati ar fi negociat si incheiat doua contracte cu SC Metal Euroest SRL Campina prin care RAFO ar fi fost prejudiciat cu 684 de miliarde de lei. Procurori sustin ca prin cele doua documente rafinaria a vandut ilegal firmei Metal Euroest pachetul de actiuni pe care il detinea la SC Electrocarbon Slatina si creante de 224 de miliarde de lei. Prejudiciul estimat de anchetatori a fost produs in primul rand din diferenta de pret pe actiunile vandute si apoi din diferenta intre valoarea nominala a creantei si pretul cu care a fost cesionata. Potrivit legii, arestarea decisa de Tribunalul Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel de cei doi inculpati.

INCEPUTUL. Primii oameni de afaceri care au ajuns dupa gratii in dosarul RAFO sunt reprezentantii firmei VGB Oil, Constantin Margarit si fratii Alexandru si Octavian Iancu. Cei trei sunt acuzati ca ar fi prejudiciat statul cu 1.300 de miliarde de lei prin neplata impozitelor catre stat si prin rambursari ilegale de TVA.

×
Subiecte în articol: observator