Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marţi, că ceasurile stradale noi achiziţionate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti vor ajunge miercuri la vama Otopeni, urmând să fie montate în câteva parcuri şi pieţe din Capitală.
Sorin Oprescu a precizat că deşi au apărut informaţii că o parte dintre aceste ceasuri stradale "au fost pierdute", coletele cu ceasuri se află în vama Agigea, iar miercuri vor ajunge la Bucureşti."Am verificat şi eu dacă într-adevăr sunt acolo şi am constatat că sunt la vama Agigea, iar miercuri vor fi la vama din Otopeni", a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări privind proiectul ALPAB de instalare a mai multor ceasuri în pieţe din centrul Capitalei şi la intrarea în câteva parcuri.
La începutul lunii februarie, directorul ALPAB, Radu Popa, declara că proiectul privind amplasarea în 10 puncte din Capitală a unor ceasuri stradale noi va fi finalizat în 2010, două dintre acestea fiind deja instalate în Piaţa Constituţiei şi Piaţa Universităţii.
"Managerial, am avut opţiunea între a risipi banul public pentru mentenanţa unor ceasuri depăşite tehnologic şi cu un aspect care nu se încadrează în arhitectura oraşului şi varianta amplasării unor ceasuri noi, performante, a căror întreţinere reprezintă cost zero, dată fiind garanţia lor de 50 de ani şi durata de funcţionare de 100 de ani", spunea atunci Radu Popa.
Potrivit directorului Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, vor fi amplasate în Capitală zece ceasuri stradale "extrem de performante şi cu un design modern", două dintre acestea fiind deja montate în Piaţa Constituţiei şi Piaţa Universităţii. Celelalte opt ceasuri stradale urmează să fie amplasate la intrările în parcurile Circului, Tineretului, Cişmigiu, Herăstrău, Carol, precum şi în Piaţa Romană, Piaţa Unirii şi Piaţa Sfântul Gheorghe.
Firma care a câştigat licitaţia şi care va monta ceasurile este SC Soluţii Urbane SRL, termenul de garanţie al mecanismelor este de 50 de ani de la data montajului, iar durata acestora este de 100 de ani.
În certificatul de garanţie se arată că garanţia oferită produsului, de 50 de ani, se pierde în cazul în care "se intervine neautorizat asupra mecanismului, în cazul schimbării stării originale a produsului, dar şi a deteriorărilor mecanice ca zgârieturi, deformări de vandalism, furt" sau ca urmare a influenţelor mediului ori păstrarea improprie a produsului, fiind enumerate ca elemente de păstrare improprie praful, rugina şi mediul coroziv.
Noile ceasuri au capace protectoare din cristal de înaltă calitate şi elemente ornamentale subliniate prin acoperirea cu aur industrial de 24 de karate, potrivit condiţiilor tehnice impuse de ALPAB.
Directorul Radu Popa mai preciza că unele dintre ceasurile nou achiziţionate vor avea două faţete, iar altele patru faţete. Cele cu patru faţete vor avea şi portofoliu tematic de melodii "muzică folk, clasică, patriotică, populară sau specială de Crăciun".
După amplasarea celor zece ceasuri, alte zece ceasuri stradale din Capitală urmează să fie reparate.