x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO declară Rusia vinovată de abuzuri în Crimeea

CEDO declară Rusia vinovată de abuzuri în Crimeea

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   20:15
CEDO declară Rusia vinovată de abuzuri în Crimeea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o şi anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional, relatează DPA.

Rusia a încălcat dreptul la viaţă, interzicerea tratamentelor inumane sau degradante şi libertatea de exprimare şi de întrunire, a enumerat Curtea, printre alte abuzuri.

Hotărârea înseamnă că judecătorii de la Strasbourg au fost de partea Ucrainei, care a depus o plângere la CEDO în care susţinea că există un "model de persecuţie" a ne-ruşilor în Crimeea.

Printre acuzaţiile Ucrainei se numără detenţiile ilegale, maltratarea civililor şi suprimarea presei ucrainene şi a limbii ucrainene în şcoli.

În hotărârea sa unanimă, Curtea a declarat că există suficiente dovezi - coroborate cu o serie de declaraţii ale martorilor şi rapoarte ale organizaţiilor neguvernamentale - pentru a găsi Rusia vinovată "dincolo de orice îndoială rezonabilă".

Curtea a declarat că "incidentele au fost suficient de numeroase şi interconectate" şi au reprezentat un "sistem de încălcări".

Impactul deciziei va fi probabil limitat, deoarece Rusia refuză să recunoască hotărârile Curţii.

Ţara a fost expulzată din Consiliul Europei în urma invaziei la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Prin urmare, nu mai este membră a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, pe care Curtea de la Strasbourg o pune în aplicare.

Cu toate acestea, instanţa poate încă să se pronunţe cu privire la incidente care au avut loc înainte de expulzarea Rusiei. Speţa asupra căreia s-a decis marţi datează din martie 2014.

Consiliul Europei este o instituţie independentă de Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: cedo Rusia abuzuri crimeea