x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai lung proces din România şi unul dintre cele mai lungi din lume a ajuns într-un sfârşit la final

Cel mai lung proces din România şi unul dintre cele mai lungi din lume a ajuns într-un sfârşit la final

06 Mar 2012   •   15:54
Cel mai lung proces din  România şi unul dintre cele mai lungi din lume a ajuns într-un sfârşit la final

Dupa 29 de ani de la depunerea actiunii in instanta, sute de termene si zeci de infatisari, o firma din Romania care vindea tabla pe vremea lui Ceausescu a pierdut in fata fostilor parteneri germani cel mai lung proces inregistrat in justitia romaneasca.
La inceputul anilor '80, combinatul Sidex Galati a incheiat un contract de 30 de milioane de dolari pentru livrarea a cinci nave cu tabla groasa cu o firma americana, prin intermediarul Metalexportimport (MEI), companie de stat romaneasca.
Inainte de livrare, americanii au spus ca nu dispun de banii necesari achitarii marfii si ca au nevoie de timp sa gaseasca un finantator. Destul de repede acesta a si aparut, banii fiind pusi la dispozitia americanilor de doua concerne germane, Thyssen Krupp si Otto Wolf. Navele au ajuns la destinatie insa americanii au intrat de indata in faliment si nu au mai platit banii catre MEI. Romanii s-au indreptat insa impotriva finantatorilor germani, lasati si ei pe dinafara de americanul falimentar. Procesul a inceput in 1983 si s-a terminat abia la jumatatea lunii trecute. MEI a pierdut astfel cei 60 de milioane de dolari, cat era miza procesului, in favoarea concernelor germane, la decizia definitiva a Curtii Supreme. Verdictul a fost 'acuzatii nefondate' si a venit dupa aproape trei decenii de amanari, vicii de procedura si recuzari ale completului de judecata.
Avocatul partii romane, Gheorghe Piperea, a spus pentru Economica.NET ca a pierdut procesul din cauza unor presiuni diplomatice imense ale Germaniei, care si-a protejat firmele.

Citeste mai multe pe rtv.net

×