Porţia de păcăleală de 1 aprilie se ia, de multe ori, din cauza sau datorită mass-media. Iar revista Time a “colecţionat” câteva dintre cele mai tari glumiţe de mare impact făcute de-a lungul timpului în faimoasa zi de 1 aprilie.
Alinerea planetelor: 1976
Jurnaliştii britanici şi-au demonstrat, în timp, plăcerea deosebită de a face glume de 1 aprilie. O plăcere egalată doar de credulitatea de care dă dovadă publicul lor. Astfel, în 1976 BBC a agitat puţin mentalul colectiv cu ajutorul unui astronom care a explicat că Pluto şi Jupiter se vor alinia în aşa fel încât, la ora 09:47, atracţia gravitaţională va fi redusă temporar. Pe un ton serios, specific postului, astronomul Patrick Moore i-a sfătuit pe ascultători să sară în sus la fix 09:47, ca să testeze pe pielea lor o senzaţie asemănătoare cu cea dată de imponderabilitate. La ora 09:48, liniile telefonice ale postului au fost “încinse” de ascultători dorinici să poveastească despre cum au plutit ptin casă.
Arhiva Gmail: 2007
De Ziua păcălelii, Gmail şi-a înştiinţat utilizatorii că a lansat un serviciu care le permite să comande arhiva “pe hârtie” a e-mail-urilor primite şi expediate. Gmail preciza că textele vor fi scrise cu fontul Helvetica şi corp 36, cu litere îngroşate de culoare roşie şi că pe verso vor fi tipărite reclame, pentru amortizarea costurilor de imprimare şi expediere. Solicitanţii vor primi şi fotografiile pe care le au stocate în cutia poştală virtuală. Şi nu oricum – pe hârtie fotografică, lucioasă, de mare calitate. Anunţul a fost dublat de declaraţiile unor presupuşi beneficiari ai serviciului, care se declarau şocaţi, dar încântaţi.
Anunţul este încă valabil pe http://mail.google.com/mail/help/paper/more.html
Richard Nixon, candidat la Preşedinţie: 1992
“Nici n-am făcut vreo greşeală, nici n-am s-o repet” le-a spus Richard Nixon ascultătorilor unui post de radio, la o emisiune intitulată “În direct cu naţiunea”. Se întâmpla în 1992, iar la microfon se afla actorul Rich Little, “specializat” în imitarea preşedintelui american umilit în scandalul Watergate. Mulţi ascultători au crezut că cel care le vorbeşte e chiar preşedintele şi au sunat la emisiune ca să-l anunţe că n-au nicio intenţie să-l lase să revină la Casa Albă.
Statul Alabama în luptă cu “pi”: 1998
Sub destul de trasparenta semnătură “April Holiday”, un fizician pus pe glume a publicat un articol în revista New Mexicans for Science and Reason în care susţinea că legiuitorii din statul american Alabama i-au pus gând răun constantei matematice pi. În articol se arăta că statul Alabama vrea să redefinească pi sub valoarea de 3,0 în loc de 3,14, pentru a-l menţine aproape de “valoarea biblică”. Politicienii din Alabama au avut de tras de pe urma acestui articol, pentru că alegătorii s-au înghesuit să le telefoneze sau să le scrie cerându-le să-l lase în pace pe pi.
Senvişul pentru stângaci: 1998
Un important lanţ de fast-food din SUA şi-a făcut reclamă pe o pagină întreagă din USA Today anunţând că a găsit o soluţie pentru cei 1,4 milioane de clienţi stângaci care calcă zilnic pragul localurilor sale. Soluţia era senvişul Whopper pentru stângaci, în care ingredientele au fost rotite la 180 de grade pentru a putea fi mai pe placul şi gustul acestei categorii de consumatori.
Fă-şi singur culorile pentru TV: 1962
Televizoarele color nu erau prea răspândite înainte de anii 70 iar cunoştinţele tehnice despre acestea erau şi mai puţin răspândite în rândul publicului. Condiţii foarte propice pentru o păcăleală de zile mari pusă la cale de televiziunea de stat din Suedia. Un aşa-zis “expert” a apărut pe post şi le-a explicat suedezilor, în termeni foarte tehnici şi “profi”, că dacă acoperă ecranul televizorului cu o pereche de ciorapi de nylon imaginile se vor colora.