x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chişineu Criş / Braconierii au ucis opt cerbi lopătari

Chişineu Criş / Braconierii au ucis opt cerbi lopătari

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Noi 2008   •   00:00
Chişineu Criş / Braconierii au ucis opt cerbi lopătari

Verificările care au condus la descoperirea celor opt cerbi ucişi şi ascunşi apoi sub o grămadă de gunoi de grajd au fost demarate în urma depistării de către poliţiştii de frontieră a trei persoane care transportau, miercuri seara, în portbagajul unui Oltcit, un cerb lopătar împuşcat ilegal.



Şoferul a recunoscut că el a omorât animalul şi, de asemenea, că arma de vânătoare de calibru 12 mm şi cele cinci cartuşe cu alice de vânătoare cu capsa nepercutată găsite pe bancheta din spate a autoturismului îi aparţin, informează Agerpres. Braconierul a declarat că femela de cerb lopătar a fost împuşcată din autovehicul, cu arma sa, în timp ce se deplasa, împreună cu trei complici ai săi, pe digul de pe malul drept al râului Crişul Alb, între localităţile Pilu şi Vărşand.

Ancheta a scos însă la iveală o acţiune de braconaj de proporţii, bărbatul cercetat de poliţişti având din câte se pare şi alţi complici, braconieri care au îngropat cerbii împuşcaţi în gunoi, încercând astfel să şteargă urmele faptei comise, după ce au auzit că acesta fusese prins la Vărşand. După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Arad, inspector principal Camelia Tuduce, în zona din apropierea unei ferme de lângă Chişineu Criş, poliţiştii au găsit două autoturisme de teren abandonate, extinderea verificărilor conducând la descoperirea cadavrelor celor opt cerbi, îngropate sub o grămadă de gunoi.

Cerbii găsiţi împuşcaţi de anchetatori sunt analizaţi, pentru a se stabili dacă au fost împuşcaţi cu aceeaşi armă de calibrul 12 mm. “Pentru că nu au putut verifica interiorul maşinilor, poliţiştii au prelevat deocamdată doar amprente. În prezent se fac cercetări pentru identificarea proprietarilor celor două autoturisme de teren, respectiv a participanţilor la vânătoarea ilegală” - a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. În rezervaţia de la Socodor trăiesc peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervaţie  de cerbi lopătari în libertate din Europa, motiv pentru care intrarea în pădure este forţată de mulţi braconieri. De menţionat că în pădurea de la Socodor a vânat frecvent chiar şi dictatorul Nicolae Ceauşescu.

×
Subiecte în articol: romania