x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine sunt huliganii care au deturnat protestele?

Cine sunt huliganii care au deturnat protestele?

de Marius Gîrlașiu    |    03 Feb 2017   •   08:35
Cine sunt huliganii care au deturnat protestele?
Sursa foto: GrigorePopescu

Sute de mii de oameni au manifestat paşnic în toată ţara în noaptea de miercuri spre joi, în cea mai mare revoltă populară care a avut loc în România după Revoluţia din decembrie ’89. La Bucureşti, protestele antiguvernamentale generate de modificarea Codurilor Penale s-au transformat însă într-o luptă de gherilă între jandarmerie şi grupuri izolate de huligani. Potrivit unor surse, instituţiile de forţă ale statului aflaseră încă din cursul zilei despre planul conspirativ de spargere a protestelor.

În Piaţa Victoriei, manifestanţii care protestau paşnic împotriva Guvernului PSD au încercat să evite ciocnirea dintre ultraşi şi batalioanele de jandarmi. Protestatarii s-au prins de mâini şi-au încercat să creeze un lanţ uman între cele două tabere, tocmai pentru a bloca gherila urbană. În disperare de cauză, alţi manifestanţi au încercat să-i oprească pe cont propriu pe agitatori ori s-au aşezat pe caldarâm pentru a-şi arăta intenţia de a protesta fără violenţă. Mai mult, cu mai puţin de o oră înainte de escaladarea conflictului, mai multe petarde aruncate din mulţime au explodat în apropierea jandarmilor, iar reacţia zecilor de mii de oameni a fost promptă: “Fără violenţă!”. În zona în care au izbucnit violenţele, intersecţia Bdul Iancu de Hunedoara cu Piaţa Victoriei, se aflau la un moment dat mai mulţi copii, purtaţi de părinţi în hamuri, pe umeri sau în cărucioare.

 

PCH, în centrul scandalului

Incidentele violente au izbucnit în zonă la scurt timp după ce ultraşii dinamovişti din Peluza Cătălin Hîldan (PCH) au ajuns în Piaţă, pregătiţi pentru asalt cu tot arsenalul folosit de galerii: torţe, petarde şi alte materiale pirotehnice. Elias Bucurică, liderul PCH, este cunoscut drept “omul lui Gabriel Oprea” şi un protejat al fostului edil Neculai Onţanu. De altfel, galeria dinamovistă a ajutat în 2014 la coregrafia pusă în scenă pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta pe Arena Naţională. O parte a huliganilor dinamovişti s-a deplasat pe jos din Ştefan cel Mare, acolo unde s-a jucat miercuri seară derby-ul Dinamo-Steaua din Cupa României la handbal. În toiul protestelor, pe reţelele de socializare a apărut inclusiv zvonul că desantul dinamovist fusese instruit încă din cursul zilei la hotelul RIN al fraţilor Ionuţ şi Robert Negoiţă, primarul PSD din Sectorul 3. Ionuţ Negoiţă, fratele edilului PSD, este acţionarul majoritat al clubului de fotbal Dinamo. Contactat de Gazeta Sporturilor, boss-ul dinamovist a negat însă orice implicare în deturnarea protestelor. “Nu am nicio legătură cu cei care au creat violențele de aseară! Nu sunt în cele mai bune relaţii cu ultraşii din galerie, e o minciună halucinantă că ar fi fost înaintea manifestaţiei la Hotelul RIN. Din câte ştiu eu, ei au ajuns în Piaţa Victoriei de la meciul de handbal, în niciun caz de la hotelul meu şi al fratelui”, a reacţionat Negoiţă. În piaţă n-au fost însă doar huligani de la Dinamo, ci şi ultraşi de la celelalte rivale bucureştene, Steaua şi Rapid.

 

Cine minte, MAI sau SRI?

În miez de noapte, SRI a contrazis-o pe Carmen Daniela Dan, după ce ministrul de Interne a susţinut la un post de televiziune că nu avea habar despre grupurile de huligani care plănuiseră răfuiala cu jandarmii şi deturnarea protestelor. SRI a transmis printr-un comunicat că “datele şi informaţiile obţinute exclusiv cu privire la prezenţa unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acţiunile publice de protest din centrul Capitalei” au fost transmise operativ către Jandarmerie, SPP şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, însă ministrul de Interne i-a contrazis ieri pe ofiţerii SRI. “Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. În mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției au primit mesaje tip SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general, activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor la modul general”, a susţinut şefa Internelor. Varianta SRI a fost susţinută însă şi de preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă la Cotroceni. “S-a ştiut foarte exact când şi unde se strâng, că se pregătesc să spargă mitingul, i-au lăsat să se împrăştie printre manifestanţii paşnici, au pus în pericol viaţa oamenilor veniţi să demonstreze paşnic. Dacă doamna ministru nu a ştiut nimic, e foarte grav. Înseamnă că doar stă în minister”, a acuzat Iohannis.

 

comunicat PCH Dinamo: Asistăm la cel mai puternic linşaj mediatic din ultimele decenii. Românii sunt învrăjbiţi împotriva românilor. Oameni de televiziune, care trăiesc (din când în când) din banii partidelor, care au de câştigat dacă ne omorâm între noi în stradă, pentru că atunci le creşte cel mai mult audienţa, au renunţat să mai vorbească despre mizeriile acestui Guvern, despre laşitatea şi nesimţirea penalilor şi au tăbărât pe cei care sunt vinovaţi de toate relele din ţara asta: ULTRAŞII. În mod special “ULTRAŞII LUI DINAMO”.

 

79 de huligani au fost reţinuţi miercuri seară după violenţele din Piaţa Victoriei. Potrivit MAI, doar trei dintre aceştia au fost identificaţi drept membri ai galeriilor de fotbal.

×