x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Circ pe Zoo!

Circ pe Zoo!

de Monica Andrei Capatos    |    31 Ian 2007   •   00:00
Circ pe Zoo!

Constructia unei noi gradini zoologi-ce la periferia Sectorului 6 al Capi-talei i-a deschis apetitul primarului comunei Chiajna pentru inca o afa-cere. Cu ajutorul prefectului jude-tului Ilfov, edilul Minea a intrat pe sest in posesia terenului pe care urma sa se amplaseze Zoo. Astfel, din teren gratis, administrat de Primaria Sectorului 6, a devenit unul pe bani grei, metrul patrat fiind de 40 de euro. Pe de alta parte, Primaria Capitalei l-a intabulat, avand la baza o hotarare a consilierilor generali.

Constructia unei noi gradini zoologice la periferia Sectorului 6 al Capitalei i-a deschis apetitul primarului comunei Chiajna pentru inca o afacere. Cu ajutorul prefectului judetului Ilfov, Minea a intrat, pe sest, in posesia terenului pe care urma sa se amplaseze Zoo.

Doua titluri de proprietate si un singur teren amplasat in zona Giulesti-Sarbi, la granita dintre Sectorul 6 si comuna Chiajna. Zona inundabila a devenit brusc in centrul atentiei imediat dupa ce a aparut ideea construirii unei noi gradini zoologice. Terenul, pus la dispozitia municipalitatii de Primaria Sectorului 6, era singurul disponibil care nu costa nimic si se preta la un astfel de proiect. Dupa ce in prima faza consilierii generali au respins ideea, la 14 decembrie 2006 ei au aprobat trecerea terenului in suprafata de 60,83 hectare in administrarea Gradinii Zoologice, cu scopul amplasarii unui parc zoo. Surprizele au inceput insa sa apara la inceputul acestui an, cand la Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala din cadrul municipalitatii a venit o adresa din partea Primariei comunei Chiajna prin care se solicita numar postal pentru acelasi teren.

Cum se poate ca primarul comunei Chiajna sa ceara un numar postal pentru un teren care teoretic se afla in Administrarea Gradinii Zoologice Bucuresti?

LOC PENTRU PASCUT IN BUCURESTI. Simplu, pe zona respectiva mai fusese emis un act de proprietate. Mai exact, prefectul judetului Ilfov, Nicolae Jecu, a semnat la 13 noiembrie 2006 un ordin privind trecerea in proprietate privata a comunei Chiajna si in administrarea Consiliului Local, cu destinatia de izlaz comunal, a terenului in suprafata de 95,20 de hectare, in care era inclus si cel pe care urma sa se faca parcul zoo. Un izlaz comunal, un loc pentru pascut vitele intr-o Capitala ce se vrea europeana suna ridicol, dar nu si atunci cand sunt luate in calcul si interesele unora.

Terenul a fost cerut cu insistenta de Minea abia acum, cu toate ca exista o hotarare a Consiliului Judetean Ilfov pentru aplicarea Legii 18/1991 inca de la 18.02.1999. Fireste, era rost de o afacere banoasa. Primarul comunei Chiajna vrea sa scoata bani de la Primaria Capitalei pe terenul cu pricina. Se pare ca sumele pe care le-a aruncat pe piata se invart in jurul a 40 de euro pe metru patrat, profitul ridicandu-se la 24 milioane de euro. Bani frumosi, nu gluma. Interesant este faptul ca in datele cadastrale, in ianuarie 1990, terenul apartinea comunei Bragadiru, nicidecum nu facea parte din teritoriul administrat de Chiajna. Cum a semnat prefectul judetului Ilfov un ordin pentru un teren care se afla in Capitala, fara sa se consulte cel putin cu omologul sau pe Bucuresti, ramane de discutat. "Este un subiect delicat. Zilele acestea ma voi intalni cu prefectul de Ilfov, cu primarul comunei Chiajna si cu juristii pentru a gasi o solutie de rezolvare a situatiei", ne-a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei. Intr-un comunicat al Comisiei Judetene de Fond Funciar Ilfov se spune ca ordinul prefectului a fost emis la solicitarea Primariei comunei Chiajna, pentru amplasamente nerevedicate in procesul punerii in aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, este recunoscut faptul ca in 1997 comuna Bragadiru a dat acest teren comunei Chiajna, chiar daca acesta se afla pe raza Sectorului 6.

INTABULAT DE CAPITALA. Aflandu-se intr-o situatie fara precedent, municipalitatea a facut demersurile pentru a intabula totusi terenul, avand la baza hotararea consiliului general. Daca partile nu cad la pace, doar instanta este cea in masura sa decida cine are drept de proprietate asupra zonei cu pricina.

BARON DE BARON
Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
PE FAZA. Minea, primarul priceput la inginerii financiare
Baronul din Chiajna a fost subiectul multor anchete publicate anul trecut de Jurnalul National. Am aratat atunci cum Mircea Minea a transformat retrocedarea de terenuri intr-o afacere proprie. El a luat de la fiecare proprietar care intra in posesia pamantului revendicat cateva sute sau chiar mii de metri patrati, invocand tot felul de motive neintemeiate. Mai mult, averea sa a crescut ca Fat-Frumos, intr-o zi cati altii-n zece. Oamenii din comuna spun ca edilul a pus mana chiar pe pamanturile care apartineau Doamnei Chiajna. Printre afacerile pe care le controleaza se afla: o groapa de gunoi, o cofetarie pe care a amenajat-o intr-un fost sediu al Jandarmeriei, o fosta crescatorie de pui si multe terenuri. Pe langa toate acestea, Minea mai are o afacere superprofitabila chiar cu Primaria Capitalei. Este vorba despre un adapost de caini, pentru care municipalitatea ii vireaza lunar 450 de milioane de lei. O suma enorma pentru un spatiu care nu are nimic in comun cu cel al unui adapost civilizat amplasat pentru cainii comunitari.
Interesant este ca DNA nu a facut nici o investigatie, cu toate ca am solicitat de nenumarate ori acest lucru.
×
Subiecte în articol: observator comunei chiajna