x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciupercile, aliat important împotriva poluării

Ciupercile, aliat important împotriva poluării

12 Sep 2018   •   16:46
Ciupercile, aliat important împotriva poluării

Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit un aliat împotriva poluării cauzate de plastic – ciupercile. Un raport publicat de London’s Kew Gardens afirmă că cercetătorii au descoperit o ciupercă care poate combate plasticul “în săptămâni, în loc de ani”, notează CNN.

Experţii spun că ciuperca, Aspergillus tubingensis, care a fost găsită în Pakistan, este capabilă să erodeze plasticul, precum poliesterul polieturan.

“Este incredibil, pentru că este o mare schimbare a mediului. Dacă aceasta ar putea fi soluţia, ar fi grozav”, a spus cercetătoarea Ilia Leitch. “Suntem la începutul cercetărilor, dar sper să vedem beneficiile ciupercilor care pot mânca plasticul într-o perioadă de cinci până la 10 ani.”

Raportul, care implică 100 de oameni de ştiinţă din peste 18 ţări, spune că au fost descoperite 2.189 de noi specii de ciuperci în 2017, în timp ce un număr estimativ de 2.2 milioane până la 3.8 milioane sunt încă nedescoperite.

Plasticul are un efect devastator asupra vieţii marine, dar şi asupra sănătăţii oamenilor, în condiţiile în care peştii expuşi la chimicale ajung în farfurii. În jur de 150 de milioane de tone de plastic plutesc deja în oceane, în timp ce opt milioane de tone ajung în fiecare an în oceane. Până în 2050, va fi mai mult plastic decât peşte în oceane, dacă se menţine acest ritm.

 

×
Subiecte în articol: ciuperci poluare plastic oceane viata marina