x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Rutier - pe post de sperietoare

Codul Rutier - pe post de sperietoare

de Mara Raducanu    |    05 Dec 2006   •   00:00
Codul Rutier  -  pe post de sperietoare

In primele trei zile de aplicare a reglementarilor prevazute de noul Cod Rutier, soferii s-au comportat in trafic mai civilizat decat pana acum. Numai in Bucuresti, spre exemplu, numarul sanctiunilor in perioada 1-3 decembrie a fost redus la jumatate fata de ultimele zile ale lui noiembrie.

Cod - sperietoare / Soferii bucuresteni au trecut testul
Inspaimantati de reglementarile prevazute in noul Cod Rutier dupa intrarea in vigoare a acestuia, soferii au fost cat se poate de precauti. Fara telefoane mobile la volan si dotati cu centura. Rezultatele s-au vazut, caci sanctiunile au fost mult mai putine decat inainte.

Anuntat cu surle si trambite, noul Cod Rutier, intrat in vigoare din 1 decembrie (intr-o zi mare!), a cam dat bataie de cap soferilor si pietonilor. Unora nici macar Sarbatoarea Nationala nu prea le-a priit! Caci, printre traditionalele mese campenesti cu fasole si ciolan afumat, acestia nu au uitat sau nu au fost lasati sa uite ca, asezati strategic pe la mai toate intersectiile, oamenii legii ii urmareau atent.

Ba ca s-ar fi introdus un nou sistem al punctelor de penalizare, ba ca amenzile ar fi mult mai "babane" pentru abateri mici, pe care inainte nici nu le-ai fi luat in seama, ba ca purtarea centurii ar fi obligatorie… Ceva, ceva mai auzisera ei! Ca doar nu o exista in Romania sofer care sa fi citit noul Cod Rutier din scoarta in scoarta.

La randul lor, pentru a nu-si "stirbi" imaginea de oameni duri cand e vorba despre aplicarea legilor, politistii s-au dovedit a fi implacabili. Desi agentii de politie pretind ca au manifestat oarecum indulgenta cu privire la anumite abateri vadit neintentionate ale conducatorilor auto, cu toate acestea, soferii au fost mai precauti ca niciodata.

FRICA PAZESTE PEPENII! Despre soferi, numai de bine! Inca de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, agentii de circulatie au sesizat interesul crescut, manifestat de participantii la traficul rutier in respectarea legislatiei. Poate de teama de a nu-si goli buzunarele chiar in preajma sarbatorilor sau pur si simplu din dorinta de a respecta legea… Nu vom sti niciodata adevaratele motive…

Potrivit rezultatelor desfasurate de Politia Rutiera, in primele 24 de ore de la intrarea in vigoare a Codului, 90 % dintre soferi purtau centura de siguranta, in timp ce, anterior, un studiu realizat la nivel national arata ca acest procent era de doar 31%, cu mult sub media tarilor europene. Mai mult decat atat, din informatiile oferite de comisar Constantin Stroescu din cadrul Brigazii Politiei Rutiere a DGPMB, in zilele de 24, 25 si 26 noiembrie (inainte cu cateva zile de aplicarea noului Cod), totalul sanctiunilor contraventionale aplicate soferilor (3.918) a fost cu mult mai mare decat cele aplicate in zilele de 1, 2 si 3 decembrie (1.493). Adica, dupa aplicarea noului Cod Rutier! Cand vrem se poate, asta e sigur!

24 - 26.11.2006
  • Sanctiuni - 3.918
  • Permise retinute - 131 (dintre care: 51 - pentru neacordare de prioritate, 26 - pentru consum de alcool, 7 - pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h, 6 - pentru neprezentare in termen de 48 de ore la politie, 2 - trecerea pe culoarea rosie a semaforului)
  • Certificate de inmatriculare retrase - 99
  • 01 - 03.12.2006
  • Sanctiuni aplicate - 1.493
  • Sanctiuni cu avertisment - 61
  • Sanctiuni cu amenda - 1.382
  • Amenzi pe loc - 120
  • Permise retinute - 111 (dintre care 9 pentru consum de alcool, 35 pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului, 7 pentru depasirea coloanei aflate in asteptare, 42 pentru neacordare de prioritate la autovehicule, 5 pentru viteza excesiva)
  • ×
    Subiecte în articol: observator rutier cod rutier