x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro

Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2024   •   15:00
Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul de convergență, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția aderării la zona euro. Conform acestuia, România nu îndeplinește condițiile.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul de convergență, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.

Raportul evidențiază rezultate mixte. „Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro”, se arată într-un comunicat al CE.

Raportul de convergență este utilizat de Comisie pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru. Acest raport este separat de raportul de convergență al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepția monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetățenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor și pentru ei înșiși (56 %). 57 % dintre respondenți sprijină introducerea monedei euro în țara lor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana România euro