x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisie si conferinta - Seres si Nagy asteapta verdictul

Comisie si conferinta - Seres si Nagy asteapta verdictul

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Cristea    |    08 Dec 2006   •   00:00
Comisie si conferinta - Seres si Nagy asteapta verdictul

In timp ce Comisia speciala a Presedintiei s-a intrunit ieri sa analizeze cererea de aviz pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy, procurorul general respingea acuzatiile de "dosar politic".

In timp ce Comisia speciala a Presedintiei s-a intrunit ieri sa analizeze cererea de aviz pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy, procurorul general respingea acuzatiile de "dosar politic".

Va incepe sau nu urmarirea penala a celor doi ministri ale caror nume apar in dosarul privind privatizarile unor societati din portofoliile MEC si MCTI? Si care este incadrarea juridica a "actelor materiale care au fost comise" de ex-ministrul Seres si de ministrul Nagy? Sunt doua intrebari ale caror raspunsuri pot fi aflate numai de la procurorul de caz, dupa cum a precizat ieri in conferinta de presa procurorul general al Parchetului Instantei Supreme, Laura Codruta Kövesi. Desigur, daca si numai daca, in urma analizei, Comisia speciala, sesizata sa-si dea avizul pentru inceperea urmaririi penale a celor doi, va aviza favorabil solicitarea facuta de procurorul general Kövesi. Comisia se va intruni zilnic pentru a solutiona cat mai rapid cazul.

Convocata, Comisia si-a inceput lucrarile ieri, la ora 11:00, cu jumatate de ora inainte de prima conferinta de presa a procurorului general. Faza fierbinte a intalnirii cu presa a fost cazul de spionaj si tradare (in care au fost deja arestate patru persoane) in care apar si numele celor doi ministri suspectati de "contributie" la infractiunile pentru care s-a inceput urmarirea penala in acest dosar, respectiv tradare, spionaj (prin metode moderne), constituire de grup infractional in scopul concurentei neloiale si al divulgarii secretului economic.

POZITIE. Inainte de a sti ceva despre ce se intampla la lucrarile Comisiei speciale, Codruta Kövesi a tinut sa faca unele precizari despre acest caz foarte mediatizat. "Nu e un dosar politic, iar actele care au fost administrate in aceasta cauza nu au fost urmare a unei strategii politice. Decizia de a incepe urmarirea penala in cauza apartine exclusiv procurorului de caz, care este independent in activitatea de urmarire penala, ca de altfel si in celelalte situatii", a spus Kövesi aratand ca va fi respectat principiul prezumtiei de nevinovatie. Procurorul general a explicat ca a sesizat Comisia speciala fata de cei doi ministri suspectati pe baza referatului procurorului de caz, singurul care apreciaza o asemenea oportunitate de sesizare, deoarece "el apreciaza, in baza probatoriului, daca ancheta trebuie dusa mai departe sau nu". Intrebat cum comenteaza faptul ca in perioada punerii sub acuzare si a propunerii de arestare preventiva a celor patru, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a facut publica o nota a inspectorilor CSM - in care se arata ca unul dintre anchetatorii din cazul Stanchev ar fi prea apropiat de SRI - procurorul general Kovesi a spus ca Ministerul Public, prin procurori, are cu serviciile de informatii relatii bazate exclusiv pe dispozitiile legale si pe protocoalele incheiate.

PERCHEZITIE. Procurorii DIICOT au ridicat zilele trecute mai multe calculatoare din sediul MEC. Computerele vor fi supuse unei "perchezitii informatice", potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc.

Kövesi vrea doar procurori activi

In prima sa conferinta de presa, procurorul general al Romaniei, Codruta Kövesi, a anuntat schimbari drastice la nivelul Ministerului Public, pe care il conduce de doua luni.

EVALUARI. Primele masuri anuntate ieri sunt restructurarea si reorganizarea Parchetului General. "Am constatat structura incarcata de la nivelul acestei institutii, in conditiile in care foarte multi procurori nu solutioneaza dosare, ci desfasoara alte activitati. Numarul acestora a fost supradimensionat in unele sectii, iar posturile de conducere sunt de asemenea foarte multe, aproximativ 40% din schema", a sustinut ieri Kövesi. Procurorul general a dat si un exemplu de structura supradimensionata, aratand ca Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Instantei Supreme are 53 de procurori, iar media de rechizitorii este de sub unul/procuror, la nivelul anului 2006. Kövesi a anuntat ca intentioneaza sa propuna reducerea sectiilor din Parchetul General de la 8 la 4, al serviciilor de la 20 la 12, al birourilor de la 33 la 14 si al posturilor de conducere de la 71 la 37. De cealalta parte se afla parchete din teritoriu unde un procuror are de solutionat peste 1.000 de dosare. Kövesi a mai anuntat ieri ca va propune modificarea legislatiei in domeniul competentelor DIICOT, astfel incat aceasta structura sa aiba de solutionat numai cauze complexe si importante in domeniul terorismului si al crimei organizate.
×
Subiecte în articol: observator procurorul general vesi