x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concluziile despre cutremurele de la Izvoarele, prezentate în Guvern

Concluziile despre cutremurele de la Izvoarele, prezentate în Guvern

25 Oct 2013   •   14:03
Concluziile despre cutremurele de la Izvoarele, prezentate în Guvern

Premierul Victor Ponta a anunțat că Executivul va lua la cunoștință cauzele științifice ale cutremurelor din localitatea Izvoarele, județul Galați, în baza unui raport prezentat în ședința de vineri de ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

 "Astăzi o să ne prezinte domnul ministru Costoiu situația generată în urma evenimentelor seismice de la Galați. O să vă rog, după ce prestați în Guvern, după aceea domnule ministru, să dați și publicității concluziile științifice. (...) Să-i ascultăm pe specialiști, și nu pe exaltații care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete. Cât mai multă transparență, cât mai multe lucruri concrete despre ce s-a întâmplat la Galați. Obligația noastră este să prezentăm lucrurile științific, temeinic și serios. Filmele SF văd că are cine să le scrie, dar noi trebuie să folosim ceea ce au spus specialiștii", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul i-a solicitat, în context, vicepremierului Liviu Dragnea să elaboreze o strategie de sprijinire a persoanelor afectate de cutremure, pentru refacerea locuințelor.

"În general, din câte am văzut, este vorba de locuințe din chirpici, de pământ. Nu vor fi, să zic, cheltuieli foarte mari, dacă sunt oameni care, eventual, vor să se mute în altă parte. O să vă rog, acum când avem concluziile științifice foarte clare, înțeleg că pânza freatică a fost cauza principală", a declarat premierul.

Ministrul Cercetării a intervenit și a precizat că principala cauză este una tectonică.

"Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele și atunci casele au fost un pic mai mult afectate, o anumită parte a satului Izvoarele", a spus Mihnea Costoiu.

×