x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliu / Cooperativa PD

Consiliu / Cooperativa PD

de Oana Stancu Zamfir    |    11 Iul 2005   •   00:00

Consiliul National al unui PD scapat din mana lui Basescu a fost sambata prada razboiului dintre taberele din partid, care, dupa 12 ore, nu au reusit sa aleaga intregul Birou Permanent.

Voturi repetate, suspiciuni de frauda, liste cu oameni care trebuie votati, aranjamente de culise, amenintari. Consiliul National al unui PD scapat din mana lui Basescu a fost sambata prada razboiului dintre taberele din partid, care, dupa 12 ore, nu au reusit sa aleaga tot Biroul Permanent.

LISTE. Cu o seara in urma, prin organizatiile judetene circulau liste si listute - care de la varf, care individuale - prin care delegatilor la Consiliul National li se indicau cei care trebuiau votati. Sambata dimineata, presedintele Boc insusi cere membrilor Consiliului sa voteze in functie de propria constiinta, si nu de ce scrie pe liste.

Vasile Blaga fierbe. Il sageteaza cu privirea pe Sorin Frunzaverde, cel care se va dovedi castigatorul zilei. Blaga se ridica, si de la tribuna tuna: "Nu votati grupuri si grupulete. Nu votati pe cei care au fost in functii si nu au facut nimic. Pe cei care au fraternizat cu PSD.
Daca-i votati pe ei, atunci nu ma mai votati pe mine", spune cel care avea sa fie in scurt timp secretarul general al PD. Un om temut Blaga. Iubit pentru usa lui permanent deschisa pentru partid, pentru ca tuturor le-a gasit un rost, dar totodata de o forta amenintatoare. Ministru al Internelor si Administratiei, deci sef peste prefecti, dar si secretar general, deci sef peste filialele partidului. In mainile lui vor fi listele electorale. Va avea un cuvant greu si la numirea viitorului guvern, si numai cine nu il cunoaste pe Vasile Blaga si-ar putea inchipui ca razboiul de ieri va ramane neplatit. De altfel, vocea grava a acestuia a avertizat deja pe Gheorghe Seculici, a amenintat pe Anca Boagiu si a promis ca gatul unora se va frange in curand.

INVINGATORUL FRUNZAVERDE. De ce atata manie? Votul pentru vicepresedinti ii confirma lui Blaga ca adversarii sai sunt invingatori. Frunzaverde obtine cele mai multe voturi pentru vicepresedinte, 689 din 828. Din primul tur mai sunt alesi Liviu Negoita, primarii de la Oradea si Alba, Petru Filip si Mircea Hava, Anca Boagiu si Ioan Oltean. Cu exceptia lui Negoita, care si-a castigat voturile inca de la Conventie prin discursul sustinut toti oamenii lui Frunzaverde.
Voturile Ancai Boagiu nu pot fi explicate altfel decat prin slugarnicia fata de acesta. In turul al doilea se bat deputatul Romeo Raicu, primarul Brasovului, George Scripcaru, ministrul Gheorghe Barbu, Mihai Stanisoara, vicepremierul Seculici, Cezar Preda, Nicu Neagu si Radu Berceanu. Ies invingatori Raicu, Preda, Barbu si Scripcaru. Raicu, surpriza serii, apropiat al lui Frunzaverde si al lui Blaga deopotriva, este revendicat acum de acesta din urma. Preda si Barbu, tot oamenii lui. Stanisoara, un alt apropiat de al lui Frunzaverde, pierde la numai doua voturi de Scripcaru si acuza ca, din 5 voturi ale acestuia, 3 erau in plus in urna.

MARELE PERDANT. Lovitura serii, iesirea lui Radu Berceanu de la conducerea PD. Ca a pacatuit fiind vechi, ca a pacatuit cand a pus prefecti sau secretari se stat sau pur si simplu pacatuind prin a nu fi al gruparii majoritare acum, Berceanu este singurul care detine experienta guvernarilor anterioare, mai ales intr-o coalitie, un bun analist si un bun strateg politic. Se spune ca Basescu nu l-ar mai fi vrut. Berceanu acuza insa ca "echipa din Transilvania" l-a lucrat din cauza "caracteristicii" sale de a spune mereu lucruri incomode si pentru ca l-a atacat pe Frunzaverde cu o motiune social-democrata. Boc promite ca Berceanu va fi in BPN ca presedinte al Senatului sau ca lider de grup. O alta victima a cooperativei PD este Gheorghe Pogea, un strateg al programului de guvernare.

FINAL AMANAT. La ora 20:00, in timp ce delegatii motaie prin scaune sau se insira in dreptul snitelelor de la bufet acuzand si chelnerii Camerei Deputatilor ca fiind ai lui Nastase, judecand dupa degringolada de care dau dovada (tradusa in epuizarea rapida a chiftelelor si cartofilor prajiti), se numara inca voturile pentru secretari executivi. Ies din primul tur Stelian Dutu, Roberta Anastase, Gheorghe Falca si Silvian Ionescu. In turul doi numai Mihai Stanisoara, perdant si el la "vice", reuseste sa obtina jumatate plus unu din voturi. La ora 22:00, Emil Boc hotaraste ca celelalte 9 posturi vor fi alese la viitorul Consiliu National si trimite delegatii la casele lor.
×
Subiecte în articol: observator frunzaverde