x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Construcţiile ANL vor fi realizate şi prin parteneriat public-privat

Construcţiile ANL vor fi realizate şi prin parteneriat public-privat

15 Iul 2010   •   00:00

Construcţiile realizate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe vor fi realizate şi prin parteneriat public-privat, nu doar de stat, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern care modifică şi completează normele de funcţionare a ANL, potrivit Mediafax.



"Având în vedere lipsa acută de locuinţe şi numărul mare de solicitări pentru obţinerea unei locuinţe, se impune promovarea unor măsuri care să accelereze procesul de construire a unor locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării, prin atragerea investitorilor privaţi. În aceste condiţii este necesară implementarea unui nou program de construcţii de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării, astfel încât să poată fi atras capitalul privat în baza contractelor de parteneriat public-privat", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Contracte de parteneriat public-privat pot fi semnate pentru realizarea montajului financiar, inclusiv a operaţiunilor imobiliare conexe, contractarea şi realizarea serviciilor de proiectare, contractarea, urmărirea şi realizarea lucrărilor de execuţie, administrarea şi vânzarea locuinţelor.

ANL va colabora cu investitorii privaţi şi pentru identificarea unor construcţii aflate în diverse stadii de execuţie sau finalizate şi neexploatate, care pot fi introduse în programul privind construcţia de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat.

Pentru terenurile destinate construcţiilor, partenerii vor stabili modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, după caz, prin vânzare, concesionare sau dare în folosinţă pentru toată durata de existenţă a construcţiilor.

Lucrările tehnico-edilitare pentru asigurarea condiţiilor de locuit în interiorul ansamblurilor de locuinţe proprietate privată construite prin credit ipotecar şi în interiorul ansamblurilor de locuinţe cu chirie şi/sau supuse vânzării prin atragerea capitalului privat şi în baza contractelor de parteneriat public-privat se pot include în devizul general al obiectivului de investiţii, cu condiţia ca terenurile aferente acestora să fie libere de orice sarcină şi să fie trecute sau să rămână, după caz, în folosinţa gratuită a ANL pe perioada de realizare a investiţiilor respective.

Totodată, utilităţiile şi dotările tehnico-edilitare vor fi realizate prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor Capitalei, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi/sau de investitori privaţi şi în corelare cu programele de construcţii de locuinţe.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea declara la începutul lunii martie, la un seminar organizat de Mediafax, că instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect de lege a locuinţei, care presupune posibilitatea construirii de case prin ANL prin parteneriat public-privat.

"Există un proiect de lege a locuinţei care vizează construirea prin parteneriat public-privat a locuinţelor ANL. Astăzi, ANL nu poate construi prin parteneriat public-privat, pe când primăriile pot", a spus Udrea la "Mediafax Talks about Construction".

Ministrul a adăugat că proiectul de lege ar putea fi înaintat Parlamentului în al doilea semestru al acestui an.

×
Subiecte în articol: observator