x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele contracte prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, semnate

Primele contracte prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, semnate

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2023   •   20:00
Primele contracte prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, semnate

Primele trei contracte cu finanțare din Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în valoare totală de peste 53 de milioane de lei, au fost semnate, a anunțat luni ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Clădirile sunt din Babadag (jud. Tulcea) și vizează reabilitarea și modernizarea liceului, a internatului, precum și a cantinei din oraș.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, un program multianual început în anul 2022. Pentru anul 2023, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament.

Finanțarea este de 100%, iar ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

Prin acest Program, Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanțare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri și, până în prezent, sunt considerate eligibile pentru finanțare 145 de proiecte, în valoare de peste 3,27 miliarde de lei.

Totodată, ministerul oferă și sprijin financiar, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), fiind semnate toate contractele de finanțare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcții începute.

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul național de investiții, de interes și de utilitate publică, „Școli sigure și sănătoase”, pentru reabilitarea școlilor cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional. Până în prezent, au fost selectate ca eligibile primele 31 de unități de învățământ care vor primi finanțare prin acest Program.

Recent a fost aprobat și Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”, prin care sunt avute în vedere clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: contracte risc seismic