x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertisment DIICOT: Creștere alarmantă a numărului de minori care trimit imagini unor prădădori sexuali

Avertisment DIICOT: Creștere alarmantă a numărului de minori care trimit imagini unor prădădori sexuali

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2023   •   14:15
Avertisment DIICOT: Creștere alarmantă a numărului de minori care trimit imagini unor prădădori sexuali

DIICOT atrage joi atenția asupra creșterii alarmante, în ultima perioadă, a numărului de minori care cad victime ale unor prădători sexuali, cărora le trimit poze și imagini video.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Poliția Română, cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, fac joi 46 de acțiuni pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică și trafic de droguri.

În cadrul operațiunii, la nivel național vor fi puse în executare 199 mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere.

Acțiunea marchează un nou capitol în campania DIICOT, începută în anul 2018 sub denumirea generică „ Ziua Z” și vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe teritoriu național, cât și în context transfrontalier, care au ca scop exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți, dar și traficul de droguri.

DIICOT dorește să tragă „un puternic semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online”.

„Semnalăm, sub acest aspect, creșterea alarmantă a numărului de minori, care la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor) s-au fotografiat și filmat în ipostaze indecente și au trimis astfel de materiale unor prădători sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj. Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați”, arată procurorii.

Aceștia spun că este imperativ ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie mai vigilenți ca niciodată în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora: „Nu recomandăm recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online, fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun. DIICOT va intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor”.

În ceea ce privește traficul de persoane și de minori, cazurile instrumentate de DIICOT au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în structura lor și cetățeni străini, racolează persoane (inclusiv minori) profitând de starea de vulnerabilitate în care acestea deja se află.

„Minorii dar și majorii, victime ale traficului de persoane, în speranța unei vieți îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea cerșetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante. În toate aceste situații în care familia fie nu există, fie nu poate interveni ori se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj) prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane”, arată procurorii.

„Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.
În acest sens, menționăm și faptul că în primele 10 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3423 inculpați, dintre care 1385 în stare de arest preventiv”, transmite DIICOT.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: minori pradatori sexuali