x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM contraatacă: Demersul preşedintelui ţării, “periculos şi inadmisibil”

CSM contraatacă: Demersul preşedintelui ţării, “periculos şi inadmisibil”

de Violeta Fotache    |    15 Dec 2010   •   15:49

Şeful CSM a numit poziţia preşedintelui ca un “atac fără precedent”, de neacceptat. “Mijloacele folosite pentru culpabilizarea sistemului judiciar românesc şi identificarea nejustificată a acestuia drept cauză a problemelor cu care se confruntă societatea românească reprezintă un atac fără precedent la adresa judecătorilor, a sistemului judiciar în general şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Este de neacceptat modalitatea prin care Preşedintele României, în baza rolului conferit de Constituţie de a «veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice», culpabilizează magistraţii şi Consiliul Superior al Magistraturii. Exprimări de gravitatea celor folosite de Preşedintele ţării duc la discreditarea, inadmisibilă într-un stat de drept, a rolului puterii judecătoreşti dar şi a Consiliului Superior al Magistraturii «garantul independenţei justiţiei», atribute constituţionale pe care statul le-a câştigat în contextul asumării de către România a unei democraţii de tip european”, a declarat judecătoarea Florica Bejinaru.

Preşedintele CSM a subliniat că prin criticile aduse se încalcă Recomandarea nr. 12 din 17 noiembrie 2010 a Comitetului Ministrilor Consiliului Europei carte stipulează: “Dacă comentează deciziile judecătoreşti, executivul şi legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independenţa puterii judecătoreşti sau ar slăbi încrederea publicului în justiţie. De asemenea, acestea ar trebui să evite acţiuni ce pot pune sub semnul întrebării intenţia lor de a respecta deciziile judecătorilor, altele decât cele prin care îşi manifestă intenţia de a formula o cale de atac.” Raportându-se la această recomandare făcută tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi la Constituţia ţării, preşedintele CSM a respins categoric afirmaţiile preşedintelui României “care induc populaţiei sentimentul de neîncredere în justiţie, în întreg corpul magistraţilor, inclusiv în Consiliul Superior al Magistraturii”.

“CSM a devenit, începând cu anul 2004, în baza prerogativelor conferite de Constituţie, un organ democratic şi independent, capabil să gestioneze destinele magistraturii şi care respectă principiile unui stat democratic. Membrii CSM sunt aleşi prin vot direct şi liber  exprimat de către judecătorii şi procurorii sistemului judiciar românesc, a căror opţiune electorală trebuie respectată de către toate autorităţile statului, deoarece exprimă voinţa sistemului judiciar. Reamintim că au existat filtre independente de CSM, prevăzute de lege: Comitetele Electorale Locale şi Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse”, a subliniat preţedintele forului suprem al magistraturii.

Şefa CSM a catalogat drept “un demers public periculos şi inadmisibil” acţiunea preşedintelui “de a discredita public instituţia şi sistemul judiciar  chiar de către persoana care trebuie să asigure echilibrul puterilor în stat ca şi garanţie a statului de drept”, în condiţiile în care CSM şi-a asumat obligaţiile stabilite de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a realizat progrese evidente, care nu pot fi negate sau ignorate, progrese care au ca scop asumarea rolului justiţiei de instrument de echilibru al puterilor, în folosul cetăţeanului.

Preşedintele CSM a mai asigurat că forul suprem al magistraturii cunoaşte realităţile sistemului judiciar şi adoptă măsuri concrete pentru eliminarea disfuncţiilor, dar în limita competenţelor oferite prin Constituţie. “Nu admitem să fie înfieraţi judecătorii pentru că trebuie să aplice o legislaţie incoerentă, instabilă şi interpretabilă, fapt constatat în repetate rânduri de către autoritatea europeană în faţa căreia statul este parte litigantă, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului; pentru că au un volum de muncă ce creşte exponenţial cu rapiditatea modificărilor  legislative; că lucrează peste limita unui program rezonabil de muncă. Acuzele aduse public de către Preşedintele României sistemului judiciar în lipsa unor argumente sustenabile produc efecte dezastruoase în plan intern şi internaţional întrucât afectează independenţa justiţiei, fără de care un stat european modern nu poate fiinţa”, şi-a încheiat preşedintele CSM declaraţia - răspuns la atacurile prezidenţiale.

Corina Dumitrescu şi Victor Alistar, aleşi membrii CSM

Senatorii au decis ieri prin vot că reprezentanţii societăţii civile în CSM vor fi Corina Dumitrescu, rector al Universităţii Dimitrie Cantemir şi Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România. Senatorii trebuiau tot ieri să valideze prin vot magistraţii care vor face parte din CSM. Mandatul membrilor actualului CSM expiră pe 11 ianuarie 2011 Senatorii au încheiat însă şedinţa de plen fără a decide prin vot asupra validării membrilor CSM. Aleşii nu au putut decide dacă votul trebuie dat asupra întregii liste cu magistraţii desemnaţi pentru CSM- variantă susţinută de opoziţie, sau este nevoie de un vot individual pentru membrii CSM-varianta agreată de către puterea PDL-UDMR. Senatorii puterii au cerut un vot individual, considerând că cei trei magistraţi, Lidia Bărbulescu, Daniel Lupaşcu şi Dan Chiujdea nu mai au dreptul la un nou mandat, aşa cum susţinuse şi preşedintele Traian Băsescu. În schimb opoziţia a susţinut că legea prevede doar două posibilităţi pentru Senat: fie validează întreaga listă cu magistraţi, fie o invalidează dacă constată că anumite proceduri de alegere ale acestora nu au fost respectate. Cum puterea şi opoziţia nu au ajuns la o înţelegere în privinţa modalităţii de vot, preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, constatând expirarea programului de lucru, a declarat închisă şedinţa de lucru, problema urmând să fie tranşată în următoarea şedinţă de plen a Senatului. Cum până săptămâna viitoare, la finalul acestei sesiuni, nu mai este programată nicio şedinţă de plen, cel mai probabil situaţia candidaturilor pentru CSM va fi tranşată în sesiunea următoare, care începe în februarie, după ce mandatele actualilor membri ai CSM vor fi expirat deja. (Aniela Nine)

“ Miza PDL e de a scoate din CSM trei membri”

Senatorul PSD Dan Şova a afirmat, miercuri, în Senat, că miza PDL este de scoate din Consiliul Superior al Magistraturii trei magistraţi, ceea ce ar însemna încălcarea separaţiei puterilor în stat. Senatorul a subliniat faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea au fost aleşi, în noiembrie 2010, cu 70 la sută din voturile magistraţilor. "Nu mi se pare firesc ca majoritatea parlamentară, conjuncturală, să devină Parlamentul care aprobă în bloc voinţa preşedintelui ţării", a afirmat Dan Şova.

Pe de altă parte, a spus Şova, Constituţia prevede că mandatul membrilor CSM este de şase ani. Senatorul Dan Şova, avocat de profesie, a precizat că a fost crescut în lumea justiţiei, iar situaţia creată, în urma afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, pune în discuţie principiul neretroactivăţii legii. Senatorul PSD a subliniat că, înainte de 1991, neretroactivitatea legii era o recomandare de tehnică legislativă, însă, în prezent, este un principiu constituţional. "Neretroactivitatea legii înseamnă că nu pot fi lezate drepturile câştigate în temeiul altor legi", a punctat Şova. El a dat ca exemplu cazului judecătorului constituţional Petre Lăzăroiu care, în urma decesului lui Petre Ninosu (PSD), i-a preluat mandatul la Curtea Constituţională. Astfel, Lăzăroiu a fost judecător la Curtea Constituţională timp de trei ani, continuând mandatul lui Petre Ninosu. Apoi, Lăzăroiu a fost numit de preşedintele Traian Băsescu pentru un alt mandat de nouă ani la Curtea Constituţională. "Un calcul simplu indică faptul că Lăzăroiu are un mandat de 12 ani, deşi, potrivit Constituţiei, mandatul unui judecător al Curţii Constituţionale este de nouă ani ce nu poate fi prelungit sau reînnoit", a spus senatorul PSD. Dan Şova a întrebat dacă se aplică reguli diferite. "Oare aplicăm reguli diferite pentru cei trei membri ai CSM şi pentru judecătorul Lăzăroiu sau aceleaşi reguli", a susţinut Şova. Totodată, el a afirmat că Senatul va încălca principiul separaţiei puterilor în stat, întrucât vointa magistraţilor – puterea judecătorească – a fost exprimată în sensul alegerii judecătorilor Bărbulescu şi Lupaşcu şi a procurorului Chiujdea pentru un mandat de şase ani la CSM, în baza legii 317 modificată în anul 2005, în urma asumării Guvernului, la propunerea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiţiei, actual europarlamentar PDL.

Dan Voiculescu: Judecătorii sunt ultimul refugiu al democraţiei româneşti

Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului, consideră că atacurile lui Traian Băsescu la adresa Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o încălcare flagrantă a separaţiei puterilor în stat şi, implicit, a Constituţiei României. În acest context, senatorul Dan Voiculescu a declarat: “Nu mai este nici o surpriză, preşedintele Băsescu este decis să instituie un regim personal. După ce şi-a subordonat deplin Executivul şi majoritatea parlamentară, a declarat război total şi puterii judecătoreşti. Judecătorii sunt, în acest moment, ultimul refugiu al democraţiei româneşti. Este necesară o reacţie de solidaritate a Legislativului cu Justiţia. Sunt convins că există parlamentari responsabili şi la PDL şi la UDMR, care înţeleg că nu pot sacrifica sistemul democratic doar pentru a rămâne într-o coaliţie de guvernare compromisă. În faţa agresiunii domnului Băsescu, Justiţia nu poate rezista singură. Depăşind orice rivalităţi politice, Parlamentul trebuie să sprijine Justiţia. Dacă nu o va face, va deveni complice cu Traian Băsescu, şi mai devreme sau mai târziu, libertatea votului parlamentarilor va dispărea definitiv”.

×