x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

14 Noi 2008   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex deşi nu eşti decât în clasa a VI-a sau poate eşti un “tocilar” pe care nu-l observă nimeni în clasă. Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală.

“Fata mea este elevă în clasa a IX-a şi întotdeauna a avut note şi medii peste 7. De ceva timp însă a hotărât că nu-i mai place absolut deloc şcoala şi nu a mai fost chip să o fac să se ducă. Mai nou vrea să se angajeze. Nu ştiu cum să mă port cu ea” (mama unei eleve, Dâmboviţa) 

“Fiica dumneavoastră este o adevărată adolescentă: se luptă pentru câştigarea independenţei, aspect tipic vârstei. Un alt factor important în această perioadă este grupul din care face parte, acesta influenţându-i stilul de viaţă şi de gândire. Deoarece în acest moment al vieţii există pericolul de a-i pierde pe copii, este bine ca noi, părinţii, să ne adaptăm situaţiei şi să ne aplecăm cu înţelegere şi iubire (necondiţionată) asupra lor acum mai mult ca oricând. Astfel, încercaţi să vorbiţi cu fata în aşa fel, încât să se simtă în siguranţă şi în largul ei pentru a se putea destăinui. Acordaţi-i încredere şi încercaţi să descoperiţi care sunt motivele pentru care reacţionează aşa. Ceea ce încearcă adolescenţii este să-şi dobândească independenţa cu orice chip, fără a se gândi prea mult la consecinţe. Dar a le face morală sau a le «ţine predici» tocmai acum este una dintre cele mai obişnuite şi mai mari greşeli pe care noi, adulţii din viaţa lor, le facem. Din dorinţa de a-i proteja încercăm să le explicăm, să îi pedepsim sau să le ordonăm, fără să ne dăm seama că ei nu vor decât să experimenteze, să se descurce singuri şi să ne demonstreze că «nu au nevoie de noi»“. 

  • Aida Ivan, profesor consilier şcolar la Şcoala nr. 85 şi Şcoala nr. 26 din Bucureşti

×
Subiecte în articol: scoala