x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mortul pe contrasens

Cu mortul pe contrasens

de Mara Raducanu    |    28 Noi 2007   •   00:00
Cu mortul pe contrasens

La doar căţiva kilometri de Bucureşti, in localitatea Buda, despărţită de Drumul European 70, marcajul dublu continuu trasat de cei de la Administraţia Naţională a Străzilor a devenit tragedie pentru localnici.

DE 70 - Localnicii din Buda n-au pe unde ajunge in curţi


La doar căţiva kilometri de Bucureşti, in localitatea Buda, despărţită de Drumul European 70, marcajul dublu continuu trasat de cei de la Administraţia Naţională a Străzilor a devenit tragedie pentru localnici. Ca să-şi ducă mortul la groapă, aceştia sunt nevoiţi să se intoarcă kilometri intregi pentru a nu fi loviţi de maşinile ce vin de pe contrasens.

Situaţia prezentată mai sus durează de ceva ani buni in Buda, localitate aflată in judeţul Ilfov, mai exact intre Bragadiru şi Cornetu.

INTERZIS ACASa. Pentru cei care trăiesc aici a devenit o obişnuinţă, dar şi un adevărat motiv de stres. Din cauza marcajului dublu continuu ce străbate localitatea, oamenii se plăng că sunt nevoiţi zi de zi să se intoarcă kilometri intregi pentru a nu intra cu maşina pe contrasens. Acum căteva zile, a ajuns la redacţia Jurnalului Naţional o scrisoare de la un localnic indignat de problema cu care se confruntă de atăta vreme, fără ca nimeni să se implice pentru ameliorarea situaţiei. Iar dacă cumva din grabă sau pentru că pur şi simplu te-ai săturat să mai străbaţi căţiva kilometri buni ca să intri pe strada ta şi incalci legea intrănd pe contrasens, agentul de circulaţie nu te iartă. "Nu se poate intra pe străzile acestei comune dacă vii din contrasens, deoarece este marcaj continuu dublu. Ca să poţi intra in localitatea Buda trebuie să mai parcurgi kilometri buni pănă in Mihăileşti, unde poţi intoarce, ca mai apoi să te intorci să poţi intra pe strada pe care doreşti. Din păcate, astăzi am fost eu cel ghinionist şi mi-a fost suspendat permisul pe o perioadă de o lună. Problema mea nu ţine de permis sau de amendă, ci de faptul că nu există marcaj corespunzător. Vă rog din tot sufletul să faceţi sesizat acest lucru organelor abilitate. Voi face tot ce imi stă in putere să se marcheze corespunzător zona!"Â

După ce am citit scrisoarea, am hotărăt să mergem in cercetare şi să vedem dacă in Romănia anului 2007 o astfel de situaţie poate fi rezolvată. Insă, aşa cum se intămplă de fiecare dată cănd apar probleme de acest gen, fiecare dintre părţile implicate are obiceiul de a arunca "pisica moartă" in curtea vecinului. Nici siuaţia de faţă nu a făcut notă discordantă. Am discutat intăi cu autorităţile din localitate, care au dat din umeri neputincioase, socotindu-se depăşite pur şi simplu de situaţie. Cei de la Poliţia Buda ne-au declarat că "marcajul dublu continuu ce străbate localitatea reprezintă intr-adevăr o problemă gravă pentru localnici, dar că situaţia nu ţine de competenţa lor şi că de problemă s-au ocupat cei de la Administraţia Naţională a Străzilor". Aproximativ acelaşi răspuns l-am primit şi de la viceprimarul din Buda, care ne-a mărturisit că este ingrijorat de problemă şi că a făcut tot felul de memorii pe lăngă Administraţia Naţională a Străzilor. "Vrem să se facă vreo două-trei intersecţii in localitate. Oamenii sunt disperaţi şi ii inţeleg. Ca să ducă mortul la biserică trebuie să se intoarcă nu ştiu căt, pentru că altfel vin maşini de pe contrasens şi se intămplă, Doamne fereşte, alte tragedii. Deocamdată, nu am primit nici un răspuns clar in acest sens."

VORBE-N VÃ...NT. Şi cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov recunosc faptul că problema este complicată. "Din cauza maşinilor care intră pe contrasens in zona Cornetu - Bragadiru - Buda au loc din ce in ce mai multe accidente rutiere. Noi am vorbit cu cei de la Administraţia Naţională a Străzilor şi am hotărăt să montăm căteva separatoare pe sensul de mers." Şi, ca să dezbatem situaţia  pe toate părţile, am cerut şi părerea celor de la Administraţia Străzilor. "Cunoaştem problema şi incercăm să o remediem. Dar marcajul dublu continuu care trece prin localitate a fost trasat inainte de a exista localitatea Buda, «născută» puţin cam peste noapte. Eu cred că situaţia este incomodă pentru oamenii de acolo, dar fiecare privim din punctul nostru de vedere. Buda este o localitate de case construite cam din senin, pe un teren unde inainte nu era nimic. Să nu uităm totuşi că este un drum European." In concluzie, toţi se luptă pentru rezolvarea situaţiei. Rămăne de văzut in ce an şi in ce secol se va intămpla minunea!

mara.raducanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator buda contrasens