x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum sa faci 2,5 milioane de euro in 70 de zile

Cum sa faci 2,5 milioane de euro in 70 de zile

de Violeta Fotache    |    05 Oct 2006   •   00:00
Cum sa faci 2,5 milioane de euro in 70 de zile

Viata ne-a invatat ca, pen-tru a te imbogati repede si fara eforturi prea mari, trebuie sa fii parasutat in-tr-o functie importanta ori sa controlezi mecanis-mul, direct sau indirect. In astfel de cazuri, reteta se aplica doar in Romania cu succes. Din ciclul "Nu ma intrebati cum am facut primul milion", seful Consiliului Judetean Satu-Mare, Stefan Szabo (UDMR), a reusit sa-si mareasca averea cu aproa-pe 90 de miliarde de lei, circa 2,5 milioane de euro in numai 70 de zile.

Ani la rand, reteta imbogatirii intr-o Romanie macinata de saracie si de coruptie a presupus detinerea unei functii importante in stat ori controlarea mecanismului, direct sau indirect. Din ciclul "Nu ma intrebati cum am facut primul milion", seful Consiliului Judetean Satu-Mare, Stefan Szabo (UDMR), a reusit sa-si mareasca averea cu aproape 2,5 milioane de euro in numai 70 de zile, potrivit unei plangeri depuse la DNA.

Detinatori absoluti ai puterii pe plan regional, baronii locali sunt o specie de imbogatiti ai Romaniei postdecembriste. Atotputernici ridicati prin exploatarea slabiciunilor societatii, ei sunt de cele mai multe ori deasupra legii. Indiferent de culoarea politica "gratie" careia au fost parasutati in posturi-cheie ale statului, acesti inalti functionari au capatat, curand de la instalare, trasaturi comune deloc onorante si absolut incompatibile cu notiunea de functionar european.

ZOON POLITIKON. Celebra expresie a lui Rokefeller, "Nu ma intrebati cum am facut primul milion", pare sa fie sloganul de capatai al noii specii mioritice de imbogatiti. Pusi in slujba cetatii, acesti baroni locali sunt de fapt un tip de "zoon politikon" (animal politic) degenerat de suprematia propriului interes, in dauna binelui public, general. Asa se explica si faptul ca in loc sa creasca urbea pe care o conduc, sporesc de fapt averile personale. Apartamente, case, vile, terenuri, conturi "grase" sunt rezultatele "muncii" lor depuse pentru incheierea si derularea unor afaceri "atrase" de influenta pe care acesti sefi ai administratiilor locale o detin. Nicolae Mischie, Gheorghe Savu, Marian Oprisan si Bebe Ivanovici sunt numai cateva exemple din PSD, partidul care a consacrat baronii locali, dar "baronita" s-a intins si la alte formatiuni politice. Stefan Szabo, reprezentant al UDMR si presedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, "candideaza" cu sanse mari de acces in aceasta categorie? Raspunsul la aceasta intrebare se afla in mainile altor autoritati ale statului.

SESIZARE. Stefan Szabo a fost reclamat la Directia Nationala Anticoruptie(DNA). In luna mai a acestui an, un cetatean din Satu-Mare, Grigoriu Dragos Constantin (sotul unui actionar de la SC Dacia SA Satu-Mare) s-a adresat Parchetului cerand sa fie sesizata Comisia de cercetare a averilor de pe langa Curtea de Apel Oradea pentru verificarea averii lui Stefan Szabo. "Intr-un termen de 70 de zile, numitul Szabo Stefan a dobandit in proprietate personala bunuri in valoare totala de 89.423 milioane de lei (optzeci si noua mii, patru sute douazeci si trei miliarde lei) reprezentand: actiuni la SC Cereale Sa, in valoare de 423 milioane de lei; actiuni la SIF Transilvania in valoare de 2.100 milioane de lei; actiuni la SC Dacia SA in valoare de 85.400 milioane de lei. Totodata sus-numitul a acordat un imprumut catre SC Cereale SA in cuantum de 1.500 milioane de lei. (…) Numitul Szabo Stefan a dobandit aceste bunuri in conditiile in care singura sursa de venit, declarata, este indemnizatia de Presedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, in cuantum de 562 milioane de lei (n.r. - anual)", se arata in sesizare.

DECLARATIILE DE AVERE. Aceste aspecte rezulta din compararea declaratiilor de avere completate de Szabo la datele de 9 ianuarie si 20 martie 2006. Astfel, in prima declaratie, Szabo spune ca nu are in proprietate active financiare (capitolul IV pct. 2), dar in declaratia data la 20 martie, "in mod spectaculos, acesta declara dobandirea activelor financiare in valoare totala de 89.423 milioane de lei", se arata in sesizare. Tot in martie, Szabo declara ca nu are datorii (nu a inserat nimic la aceasta rubrica), totusi la o alta rubrica face mentiunea ca ar fi primit sub forma de imprumut suma de 85.400.000.000 de lei (aproximativ 2,4 milioane de euro). Nu este insa declarata institutia ori persoana care i-a acordat imprumutul, asa cum te obliga legea, chiar prin formularul-tipizat al declaratiilor de avere, se arata in sesizare.

Pe site-ul CJ Satu-Mare se gaseste ultima declaratie de avere a lui Stefan Szabo, datata 25 septembrie. Conform acestui document, Szabo detine trei terenuri, in suprafata totala de 3,56 hectare, doua case de locuit si una de vacanta. Detine actiuni la SC Cereale SA (30% cu o valoare totala de 423 milioane lei) si 1.500 milioane de lei, bani cu care a imprumutat aceasta firma, 270.000 de actiuni la SIF Transilvania, in valoare totala de 6.050 milioane lei. Venitul lui anual declarat este de 562 milioane lei, iar al sotiei - de 120 milioane lei ("de la SC Cereale"). In finalul declaratiei, Szabo mentioneaza: "Eventualele omisiuni sau inadvertente se datoreaza cunoasterii inexacte a situatiei de fapt sau unor cazuri de forta majora".

ANCHETA. Un alt actionar al SC Dacia SA s-a plans si el de faptele presedintelui Consiliului Judetean. Este vorba despre Ioan Piscoran, care s-a adresat chiar presedintelui tarii. Sesizarea lui a ajuns tot la DNA. Astfel ca, suspectat de comiterea unor infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, Stefan Szabo este al treilea "baron" local intrat in vizorul DNA (fost PNA), dupa Mischie si Oprisan.

Suspectand modul fraudulos de dobandire a 46.000 de actiuni la Dacia SA de catre Stefan Szabo, procurorii au audiat pana in prezent mai multe persoane, printre care si pe omul de afaceri care l-a imprumutat pe seful Consiliului Judetean Satu-Mare, Vasile Tantas. "Cred ca am reusit sa lamurim ca in acest caz nimeni nu a fost inselat sau prejudiciat", a spus Stefan Szabo dupa ce a fost audiat de procurori. Cercetarile continua, ancheta fiind in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale.
"NU SUNT BARON LOCAL, DOAMNA, N-AM PALATE!"
Domnul Szabo neaga insa ca ar apartine acestei categorii: "Eu nu sunt baron local, doamna, n-am palate! Si nici neamurile mele. Eu sunt un om simplu, sunt un udemerist. Eu nu am facut nici o ilegalitate. Nu este implicat Consiliul Judetean cu nimic, nu are nici o tangenta, doar cu probitatea mea morala ca oamenii au avut incredere in mine. Eu sunt udemerist, daca eram mafiot, nu ajungeam nici pe lista. Asa-s ungurii, doamna, nu de patru ori am fost reales? Daca era o mica suspiciune, baietii mei nu ma mai votau". Intrebat daca a facut in scurt timp avere de 89.423 de milioane de lei, presedintele CJ Satu-Mare ne-a raspuns: "Da, si? Nu avere, doamna. Declaratia mea de avere este publica. A verificat DNA, a verificat politia din Satu-Mare, au verificat cinci organe. Nu este vorba de avere, ci de un numar de actiuni ce am cumparat. Le-am vandut, iar pentru diferenta de venit platesc impozit. Am fost actionar la Dacia si nu mai sunt. Am facut imprumut ca sa cumpar aceste actiuni, nu conteaza de la cine. In septembrie le-am dat, mi-am vandut actiunile de la Dacia. Eu cand am luat imprumutul cu ce puteam sa gajez nu puteam sa dau pamanturile mele decat cu actiunile pe care mi le-a pus pe mana un grup de oameni care m-au imputernicit sa le vand actiunile. Eu am fost un fel de garant in afacerea asta. Am facut 40 de oameni fericiti".

×