x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum se face educația împotriva pedofiliei

Cum se face educația împotriva pedofiliei

de Diana Scarlat    |    08 Ian 2018   •   10:06
Cum se face educația împotriva pedofiliei

Părinții sunt cei care îi pot apăra pe copii de pedofili, dar pentru asta ar trebui să știe cum să procedeze. Psihologii arată că agresiunile sexuale împotriva copiilor pot fi evitate pornind de la un limbaj și chiar un program educațional bazat pe încrederea și comunicarea dintre părinți și copii, de la cele mai mici vârste. Petru a se evita agresiunile, părinții și copiii ar trebui să aibă o foarte bună relație de comunicare și să învețe cum să acționeze, în funcție de situație.

 

Pedofilul care a îngrozit România în ultimele zile, după ce a acostat doi copii într-o scară de bloc din București, și-a urmărit victimele mult timp, așa cum fac toți dezaxații de acest fel. În acest caz, copiii au reacționat imediat și le-au spus părinților ce li s-a-ntâmplat, dar de foarte multe ori copiii fie nu spun, fie nu sunt înțeleși. “În primul rând e nevoie de un limbaj de bază. Asta înseamnă că încă de la vârste mici, patru-cinci ani, copilul trebuie să fie învățat să cunoască ce este permis și ce nu este permis atunci când cineva îi atinge corpul. A doua problemă este noțiunea de secret. Genul acesta de acte se întâmplă și sub semnul secretului. Copilul trebuie să aibă o cultură a două tipuri de secrete. În primul rând, sunt secretele pe care orice copil are dreptul să le păstreze pentru el, dar a doua categorie, dacă este vorba despre integritatea copilului, trebuie să fie secrete pe care copiii să știe că trebuie să le păstreze împreună cu părinții. În privința părinților, ei trebuie să aibă o ascultare activă și empatică, să ofere informații copilului, să ofere suport”, explică psihiatrul Gabriel Diaconu, cu o vastă experiență inclusiv în analiză comportamentală și psihanaliză.

 

Schimbarea de comportament a celor mici

În unele situații, părinții nu-și cred copiii, așa cum s-a întâmplat în mai multe cazuri de pedofilie în care agresorii au fost persoane apropiate sau chiar membri ai familiei. Aceeași neîncredere a fost constatată și în cazul copiilor agresați fizic, nu sexual, de această dată, la două grădinițe particulare, una din București, alta din Constanța, cu doi ani în urmă. În ambele cazuri, părinții au înțeles că era real ceea ce povesteau copiii lor, doar după ce au văzut imaginile înregistrate pe camerele video. Același tip de neîncredere poate duce la situații foarte grave, iar psihologii le recomandă părinților să-și creadă copiii și să verifice chiar și ce se ascunde în spatele unei schimbări de comportament, dacă micuții nu vorbesc despre posibilele agresiuni. „Într-un caz de agresiune sexuală, este oricând preferabil să comiți greșeala de a crede, decât pe cea de a nu crede. Este un principiu de la care se pleacă: din momentul în care ei vorbesc despre așa eva, eu sunt obligat să-i cred. Că vorbește direct, voalat, că descrie acte la care, la vârsta lui, n-ar trebui să aibă acces, din momentul respectiv, până la proba contrarie, copilul trebuie să fie crezut. La vârste mici, copilul poate avea un vocabular extrem de divers atunci când descrie astfel de întâmplări. Dacă are vocabularul de bază, ceea ce descrie copilul va avea și un conținut gramatical, dar cei care nu au acest bagaj de cunoștințe se exprimă prin reacții emoționale în contrast cu comportamentul anterior”, mai explică specialistul. Până când părintele nu introduce acest vocabular de bază, singurul mod prin care poate să observe o astfel de problemă este la nivelul comportamentului nonverbal al copilului, care are două  componente: una spontană – poate fi speriat, neliniștit, poate să manifeste panică atunci când trebuie să rămână în preajma altor persoane în afară de părinți, poate să vrea să doarmă din nou cu părinții sau, dimpotrivă, poate deveni un copil abătut, retras. “În momentul în care există o suspiciune rezonabilă, părintele trebuie să acționeze imediat, dar astfel încât să evite declanșarea unor efecte mult mai grave. Atunci, cel mai bine pentru părinte este să angajeze copilul prin joc, iar în momentul în care în joc apare un conținut care n-ar trebui să fie acolo, cu tentă sexuală, părintele ar trebui să acționeze imediat”, mai spune psihiatrul.

 

Părinții trebuie să fie foarte atenți și la persoanele care apar la un moment dat în apropierea școlilor, a grădinițelor sau a locurilor de joacă. Pedofilii își urmăresc mult timp victimele, până când fac alegerea. Sunt preferați copiii care rămân singuri în anumite momente ale zilei.

 

De la patru ani, copiii fac deosebirea dintre bine și rău, iar cei care îi agresează devin pentru ei oameni răi. Dacă un copil spune, la o vârstă foarte fragedă, că un anumit om este rău sau că i-a făcut un lucru rău, poate fi vorba despre o astfel de agresiune. Gabriel Diaconu, psihiatru

 

Din ancheta deschisă în cazul pedofilului din Drumul Taberei reiese că a urmărit mai mulți copii din acea zonă și i-a ales exact pe cei doi frați, știind că pleacă singuri, dimineața, la prietena de familie din blocul vecin.

×
Subiecte în articol: pedofilie