x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum se FURĂ alegerile în România. Pedepse şi contravenţii

Cum se FURĂ alegerile în România. Pedepse şi contravenţii

23 Mai 2014   •   15:29
Cum se FURĂ alegerile în România. Pedepse şi contravenţii

Duminică, românii vor ieşi la vot pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European. Şirul de alegeri care a avut loc dupa 1990 a scos la iveală o serie de metode prin care votul poate fi fraudat. Printre cele mai cunoscute metode de viciere a votului se numără metoda "suveica", "fotografia cu telefonul mobil", metoda "microbuzul", "stranierii" sau "bunul samaritean".

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MOŞIERII euroalegerilor n-au nici jumătate din NANA

Codul Penal şi reglementările legale în vigoare statuează pedepse cu închisoarea şi contravenţii pentru cei care încalcă regulile electorale.

Lilviu Brucan spunea în 1990 că românilor le vor trebui 20 de ani să înveţe democraţia, afirmaţie pentru care a fost înjurat cu sete la vremea respectivă. Ulterior, când minţile românilor s-au mai răcorit, defunctul politolog a fost considerat de unii ca un optimist exaltat. Imediat după ce poporul s-a trezit că poate vota liber, partidele au decis că manifestarea esenţială a democraţiei, alegerile libere, trebuie temperată şi ferită de excese prin diverse metode de fraudare. Iar pentru învăţarea şi utilizarea lor nu a fost nevoie de 20 de ani.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. TOPUL candidaţilor-milionari. Câţi bani au câştigat în 2013

Deşi PNL şi PNŢCD s-au revendicat încă din 1990 ca partide promotoare ale democraţiei în România interbelică, nu prea au menţionat că în perioada interbelică nu ezitau să folosească metode murdare de asigurare a succesului electoral. Introducerea votului universal în 1923 nu doar a mărit considerabil numărul electorilor, ci a oferit şi mai multe metode de manipulare a votului. Mai ales la sate, ţărăniştii şi liberalii organizau frecvent bande de bătăuşi care aveau ca scop să împiedice ajungerea la urne a celor despre care se ştia că votează cu adversarii.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ultimul SONDAJ înainte de vot. Cum arată clasamentul


Iar partidele nu duceau lipsă de potenţiali mercenari care vedeau în asta nu doar un mijloc de a câştiga un ban, ci şi un divertisment sătesc de bună calitate. Confruntările nu erau întotdeauna cinstite, întrucât jandarmii luau frevent partea celor aflaţi la putere, acesta fiind unul dintre motivele pentru care partidul de guvernământ câştiga alegerile de cele mai multe ori.

Află mai multe despre cum s-au furat alegerile în România de-a lungul timpului pe RomâniaTV.net.

×