x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum se organizează legal un miting?

Cum se organizează legal un miting?

23 Iul 2018   •   18:50
Cum se organizează legal un miting?

Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege. Adunările publice ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber se pot organiza numai după declararea prealabilă. Organizarea adunărilor publice se declară la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale, pe teritoriul cărora acestea urmează să se desfăşoare.  Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără arme, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţămînt, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.

 

Nu trebuie declarate, în prealabil, manifestările culturale, sportive, religioase, comemorative, sau cele ocazionate de vizite oficiale.

 

Adunări interzise

Sunt interzise adunările publice prin care se urmăreşte propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau teroristă. Totodată, nu se pot organiza lovituri de stat sau altei acţiuni contrare siguranţei naţionale. Primăriile pot, cu consultarea organului local al poliţiei, să interzică organizarea adunării publice, dacă deţin date că manifestaţia ar putea degenera într-un protest violent sau dacă, în perioada, la locul şi pe traseele unde aceasta ar urma să aibă loc, se execută lucrări edilitare de amploare.

 

 

Organizatorii adunărilor publice sunt obligaţi să înregistreze declaraţiile de desfăşurare a adunărilor publice la organele de poliţie din localitatea unde urmează a avea loc acestea cu cel puţin 48 de ore înainte

×