x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum vor arăta salariile bugetarilor din 2016

Cum vor arăta salariile bugetarilor din 2016

07 Iul 2015   •   15:45
Cum vor arăta salariile bugetarilor din 2016
Sursa foto: Rex_Wholster/Getty Images/iStockphoto

Ministerul Muncii lucrează la noua lege a salarizării din sistemul bugetar, menită să stabilească un salariu minim şi unul maxim şi să reducă sistemul bugetar de la 111 clase la cinci. Clasele vor fi stabilite în funcţie de studiile pe care le-a urmat angajatul, însă salariul va varia în cadrul unei clase în funcţie de experienţa şi meritele pe care le are bugetarul. Proiectul de act normativ ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie şi să fie apoi fie adoptat de Parlament în 2016.

Citeşte şi:
Legea voucherelor, promulgată

Cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, premierul şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, surse apropiate dezbaterilor pe lege afirmând că aceştia ar putea primi 21.000 de lei brut. Salariul unui ministru ar putea ajunge la 18.000 de lei. Salariul minim va fi de 1.200 de lei.

Cele cinci clase salariale propuse de Guvern includ: persoanele necalificate, care vor avea salariul minim, persoanele cu studii medii, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii care au luat bacalaureatul, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (asistenţi medicali, grefieri, arhivari etc) şi persoanele cu studii superioare de lungă drată (medicii, profesorii etc). Legea-cadru a salarizării bugetarilor a fost aprobată în 2010, luându-se în calcul un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate. Raportul dintre salariul minim şi cel maxim fusese fixat de la 1 la 15.

Citeşte şi: Cu cât scad veniturile după relaxarea fiscală. Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea muncii, în 2016

Totuşi, din cauza constrângerilor financiare, salariile nu au fost niciodată stabilite în prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, fiind păstrată grila de salarizare stabilită înainte de intrarea în vigoare a Legii-cadru. Creşterea salariului minim este un alt motiv pentru care este necesară intrarea în vigoare a legii salarizării.

Potrivit Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie ar duce la suprapunerea actualelor clase de salarizare. Pentru 2016, Guvernul şi-a propus să crească şi fondul de salarii pentru bugetari cu 30%. Astfel, dacă pentru 2015 fondul de salarii a fost de 49 de miliarde de lei, în 2016 acesta ar putea creşte la 58 de miliarde.

Citat: "Noua viziune pe care o avem în ceea ce priveşte salarizarea este de a avea o echitate în sistemul bugetar. Viziunea cu care venim poate fi considerată un factor de combatere a corupţiei", Rovana Plumb, ministrul Muncii.
 

×