Dimitri Zenghelis, unul din autorii raportului Stern privind impactul economic al schimbărilor climatice, spune că luarea acum a unei decizii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va costa omenirea mult mai puţin decăt dacă vom ignora incălzirea globală.
â Jurnalul Naţional: Care sunt concluziile raportului Stern, la care aţi lucrat?
Dimitri Zenghelis: Principala concluzie a documentului este aceea că preţurile unor acţiuni impotriva incălzirii globale sunt cu mult mai mici decăt cele pe care va trebui să le suportăm dacă nu luăm nici o măsură. In cifre, costurile pentru acţiunile necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru evitarea unui impact maxim al schimbărilor climatice ar putea fi limitate la o cotă anuală de 1% din PIB-ul global. Dacă nu acţionăm, riscurile şi costurile asociate schimbărilor climatice vor fi echivalente cu o pierdere anuală de acum incolo de 5% din PIB-ul global, iar in cazul in care calculăm o paletă mai mare de riscuri, daunele estimate ar putea depăşi 20% din PIB-ul global. O altă concluzie foarte importantă este aceea că orice intărziere nu face decăt să ne coste mai mult. Trebuie să acţionăm acum. Cu fiecare an care trece fără să facem nimic, cantitatea de gaze cu efect de seră emise in atmosferă creşte.
â Care sunt soluţiile ce trebuie luate la nivel global?
Cred că, in primul rănd, trebuie să ne dăm seama că aceste soluţii trebuie să fie luate la nivel internaţional. E nevoie de o implicare globală pentru rezolvarea acestei probleme cu care, in definitiv, ne confruntăm cu toţii. Efectele schimbărilor climatice nu au loc doar in anumite părţi ale planetei, toate ţările le resimt. De aceea e foarte greu de implementat o măsură globală. De aceea, e nevoie de o distribuţie corectă a costurilor. Costurile intervenţiei nu trebuie uniform distribuite intre sectoare sau regiuni. Chiar dacă ţările bogate işi asumă responsabilitatea reducerii emisiilor de gaze şi ţările in curs de dezvoltare trebuie să ia măsuri, dar acestora din urmă nu trebuie să li se ceară să suporte singure intregul cost al acţiunii. Sunt reacţii foarte bune in ultima perioadă, din partea unor ţări precum India sau China (n.red. - alături de Statele Unite ale Americii, cei mai mari poluatori de pe Glob), care au planuri ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. China, de exemplu, are un plan de acţiune pe termen lung. Chinezii nu-şi văd economia in viitor ca fiind una "murdară" şi care foloseşte forţă de muncă ieftină, ci o văd avansată din punct de vedere tehnologic, orientată spre servicii, cu preocupare spre mediu.
Reacţii favorabile şi critici
â Ce reacţii au fost la raportul dvs.?
Oh, raportul a avut parte de o reacţie incredibilă in toată lumea! A contat foarte mult faptul că un astfel de document a fost realizat pentru Guvernul britanic, deci chiar la vărful unei ţări membre G8. Raportul a fost intocmit la cererea ministrului britanic de Finanţe, Gordon Brown (n.red. - viitorul prim-ministru britanic). Motivaţia raportului a fost pe de o parte să informeze factorii de decizie din Marea Britanie şi să ofere o bază teoretică discuţiilor asupra politicilor internaţionale in acest domeniu. Ziarele din Marea Britanie au publicat pe prima pagină articole despre raportul Stern, iar organizaţiile nonguvernamentale britanice, dar şi din lumea intreagă ne-au susţinut. După cum se ştie, ONG-urile au luat de multă vreme in serios chestiunile legate de incălzirea globală şi au făcut multe acţiuni serioase in acest domeniu. Canada a primit bine raportul, Germania, José Manuel Durăo Barroso au reacţionat de asemenea favorabil. Am fost foarte solicitaţi să vorbim despre raport, au fost perioade in care am avut şi căte 40 de solicitări pe zi pentru a vorbi despre raport. In continuare, interesul este foarte mare, şi nouă ne este un pic dificil să răspundem favorabil tuturor acestor invitaţii, dar ne străduim.
â Care a fost poziţia Administraţiei americane in ceea ce priveşte Raportul?
Dacă ne uităm la declaraţiile preşedintelui George Bush de săptămăna trecută, cred că şi America este conştientă de pericolul incălzirii globale. Chiar in multe state se iau măsuri importante pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, pentru conservarea energiei şi pentru utilizarea energiei provenite din surse regenerabile. California, de exemplu, şi-a declarat intenţii serioase: doresc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 80% pănă in 2050. Economia acestui stat, care are o suprafaţă comparabilă cu cea a Regatului Unit, se află pe primele cinci locuri din lume, şi asta spune foarte mult despre intenţiile Statelor Unite in chestiunea schimbărilor climatice. E important că toţi marii poluatori se implică: SUA, China, India, Uniunea Europeană.
â Ce critici a primit raportul Stern?
Au fost bineinţeles şi astel de critici, unele chiar pătimaşe. Dar patosul omoară ştiinţa, după părerea mea. Argumentele se refereau la faptul că, mai mult ca sigur, generaţia noastră nu va fi afectată de aceste efecte negative ale incălzirii globale. Ceea ce trebuie să facem noi acum are legătură directă cu existenţa generaţiilor viitoare, nu neapărat a copiilor noştri, căt mai ales a nepoţilor noştri.
Romănii, ingrijoraţi
â Cum au reacţionat autorităţile romăne la raportul Stern?
Am participat astăzi la o conferinţă pe această temă, şi prezentările au fost bune. Dacă e să mă intrebaţi pe mine, aş prefera să se discute această chestiune a incălzirii globale peste tot in lume, şi la orice nivel. Aş prefera ca toată lumea să se implice, de la oamenii simpli care să vorbească despre asta la cafenea, in timpul liber, şi pănă la politicieni care să pună subiectul pe agenda lor.
â Aţi discutat chestiunea şi cu autorităţile din alte state foste comuniste?
Da. E multă ingrijorare in Europa de Est, unde ţările sunt in plină dezvoltare. Multe deja iau măsuri, au planuri de acţiune. Situaţia este interesantă, pentru că in regiune există ţări precum Ucraina sau Rusia. In aceste ţări, după cum ştim, planurile de reducere a emisiilor sunt mai permisive şi cred că intenţiile celorlalte ţări sunt un bun exemplu.
â Care este relaţia dvs. cu Al Gore, iniţiatorul unui alt proiect despre pericolul incălzirii globale?
Al Gore este o persoană foarte importantă, un foarte bun comunicator, proiectul său este foarte interesant, La nivel personal, este o relaţie foarte bună. Membrii Comisiei Stern au luat legătura cu Al Gore şi consilierii acestuia, dar nu a fost un contact oficial intre noi. Practic, sunt două proiecte diferite, nu am colaborat, nu ne-am ajutat.