x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dana Gîrbovan despre restricții: Măsurile nu le impui cu forța, certând permanent oamenii

Dana Gîrbovan despre restricții: Măsurile nu le impui cu forța, certând permanent oamenii

30 Mar 2021   •   22:18
Dana Gîrbovan despre restricții: Măsurile nu le impui cu forța, certând permanent oamenii

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, marți, la emisiunea „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că trăim o perioadă în care unele drepturi fundamentale sunt încălcate, iar rolul statului ar trebui să fie acela de a asigura un echilibru și de a convinge cetățenii că ce se întâmplă este temporar.

Președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gărbovan, a declarat, marți seara, la emisiuna „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că a remarcat în mod special, în această perioadă, o anumită reținere a cetățenilor de a discuta despre drepturi și libertăți fundamentale. Judecătorul explică faptul că măsurile nu se impun cu forța, „nu cerți permanent oamenii”.

„Cumva le-au pus pe toate în suspensie și acum singura noastră grijă este cea privind sănătatea. Niciodată nu poți să rupi un drept de celelalte drepturi și să spui că ai grijă prioritar și exclusiv de acesta. Sunt niște drepturi fundamentale, categoric, importante, însă în același timp, ele, în această perioadă, încalcă mai mult decât de obicei celelalte drepturi, iar rolul statului este de a asigura echilibrul dintre acestea, de a convinge cetățenii că este o perioadă temporară, că măsurile sunt necesare și proporționale, iar măsurile nu le impui cu forța, nu o faci certând permanent oamenii, nu îi faci să se simtă vinovați pentru faptul că au întrebări”, spune Dana Gărbovan.

Judecătorul Curții de Apel Cluj a mai spus că în acest moment, statul nu mai este văzut de cetățeni ca un partener, pentru că nu mai insuflă încredere.

„Nu poți să impui încredere cu forța, trebuie să o câștigi. (...) Suntem într-un punct foarte dificil, critic. Aș vrea să reamintesc un lucru pe care l-a spus în mod repetat și Comisia de la Veneția și alte organisme internaționale preocupate pe bună dreptate de soarta statului de drept. Totdeauna în situații de criză, în situații de alertă, de urgență, autoritatea are tendita de a apăsa poate mult prea dur acestă pedală durității, a limitării, de a prelua mai multă putere în mâinile sale, iar istoria a dovedit că apoi e foarte greu să o dea înapoi cetățenilor. Trebuie înțeles acest lucru de către toate forțele politice din acest stat, pentru că altfel nu face decât să crească neîncrederea cetățenilor, să rească frustrarea acestora și, evident, toate acestea erup la un moment dat”, a mai spus Dana Gărbovan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dana Gîrbovan