x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De vorbă cu... nişte cristale

De vorbă cu... nişte cristale

de Diana Scarlat    |    20 Apr 2008   •   00:00
De vorbă cu... nişte cristale

Invazie de copii la muzeul Antipa! Sute de micuţi, însoţiţi de părinţi sau de profesori, s-au bucurat ieri de expoziţiile Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti.

Expoziţie - Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti este şi astăzi gazda pietrelor preţioase


Invazie de copii la muzeul Antipa! Sute de micuţi, însoţiţi de părinţi sau de profesori, s-au bucurat ieri de expoziţiile Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti.

Aproape o mie de vizitatori au salutat ieri peştii din acvariile de la parter şi dinozaurii expuşi la primul etaj. Apoi au “stat de vorbă” cu pietrele expuse de geologi şi de bijutieri. Cristale de milioane de ani, unele lăsate în pura lor simplitate, altele montate în metale preţioase, şi-au dezvăluit secretele pe mesele de expoziţie ale muzeului. Copiii s-au bucurat de culorile şi de formele unice, s-au minunat de vechimea pietrelor şi au aflat cîte ceva despre munca geologilor. Dar nu numai ei. Vizitatorii de toate vîrstele au luat cu asalt gazdele cristalelor de la expoziţia cu vînzare, fie din pură curiozitate, fie pentru a-şi îmbogăţi colecţiile personale sau pentru a rezolva problema cadourilor pentru sărbătorile de Florii şi de Paşti. Unii au venit special pentru asta, alţii erau în trecere, după sărbătoarea cu fanfare de la Muzeul Ţăranului Român, sau de la “surorile” cristalelor, expuse vizavi, la Muzeul de Geologie.

 

“INTERLOCUTORII”. Geode, flori de mină, roci şi animale marine fosilizate. Ametiste şi smaralde, citrine şi cuarţuri fumurii, turcoaze şi smaralde, opale nobile şi perle, sidefuri şi corali. S-au aşezat vineri pe mesele de expoziţie, la etajul unu al muzeului “Grigore Antipa” şi s-au destăinuit amatorilor de frumos. Îşi aşteaptă în continuare admiratorii şi cumpărătorii, aşezate printre falduri de catifea. Ca vedete ce sînt, au purtători de cuvînt: geologii şi gemologii prezenţi la eveniment. Ei le spun curioşilor “poveştile” agatelor braziliene, ale malachitelor africane, ale ambrelor, ale diamantelor şi opalelor.

 

VARIANTE. Ce se poate face din cristal? O mulţime de lucruri minunate! Inele, mărgele, scrumiere decorative şi chiar tablouri! “Însoţitorii” vedetelor de cristal ne dezvăluie cum, dintr-o bucată modestă de rocă, profesioniştii scot şi şlefuiesc pietrele pentru care, nu de puţine ori, s-au sacrificat vieţi. Da! Aducerea la lumină a unei pietre preţioase sau semipreţioase se plăteşte uneori cu viaţa. Iar munca depusă pentru ele este enormă. Deşi par inofensive şi, poate, pentru unii, chiar banale, montate într-un mic inel sau într-un cercel, cristalele poartă în spate milenii şi “au văzut” istoria ultimelor cîteva milioane de ani. De aceea, au foarte multe lucruri de spus.

 

MAI E TIMP. Cei care nu au ajuns la muzeu pînă acum mai au puţin timp la dispoziţie să se bucure de secretele lor. Expoziţia cu vînzare de cristale şi bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase, deschisă vineri, îşi aşteaptă publicul şi astăzi, între orele 10.00 şi 17.00. Pe lîngă expozanţii români, au venit la muzeu geologi şi bijutieri din Republica Moldova, Ucraina şi Armenia. Pasionaţii se pot documenta în acelaşi timp din broşurile de cristaloterapie pe care gazdele le pun la dispoziţie. Unele dintre obiecte vor rămîne pentru mai mult timp în standurile muzeului, expuse spre vînzare.

×
Subiecte în articol: observator