x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declaraţiile lui Traian Băsescu, din nou în atenţia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Declaraţiile lui Traian Băsescu, din nou în atenţia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

15 Sep 2015   •   17:33
Declaraţiile lui Traian Băsescu, din nou în atenţia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu cu privire la construirea unei moschei în Bucureşti şi la refugiaţi vor fi luate în discuţie, miercuri, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunţat, marţi, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

"Formatorii de opinie, cum este un fost preşedinte, au un rol public mult mai accentuat, formează atitudini, opinii şi trebuie să evite unele exprimări care pot să conducă la accentuarea urii în societate, în general. (...) Dacă cineva ameninţă că un musulman ar putea să vină în România şi să sară în aer la metrou cu bombe (...) nu cred că este o atitudine normală din partea unui formator de opinie cum este un fost preşedinte al ţării", a declarat Csaba Asztalos, la finalul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia lansării sondajului de opinie "Percepţii şi atitudini ale populaţiei României faţă de Strategia naţională de prevenire şi combatere a discriminării".

Preşedintele CNCD a precizat că nu a existat o sesizare cu privire la respectivele declaraţii, însă există o revistă a presei realizată de membrii consiliului şi colegii săi vor decide dacă este necesară o procedură de autosesizare şi se va merge mai departe sau dacă se va lua o poziţie publică de către CNCD prin care să se solicite o mai mare responsabilitate şi să se condamne astfel de ieşiri.

Traian Băsescu spunea, la începutul lunii iulie, că "nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară" şi că acest lucru reprezintă un risc la securitatea naţională. "Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. (...) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care dacă n-ar fi tragică ar fi comică. În momentul în care islamismul se extinde către Balcani, (...) prim-ministrul nostru (...) hotărăşte să aprobe construcţia celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi. Nu există risc mai mare de securitate naţională decât să aduci studenţi musulmani în România şi de aici să-i şi exporţi prin Europa. (...) Cred că astfel de decizii sunt cel puţin nesăbuite, dacă nu antinaţionale", declara, pe 5 iulie, fostul preşedinte.

×