x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deficit record / California, în prag de dezastru bugetar

Deficit record / California, în prag de dezastru bugetar

de Irina Cristea    |    30 Ian 2009   •   00:00

Statul american California se apropie de un deficit bugetar record, de 40 de miliarde de dolari, fiind la un pas de a intra în incapacitate de plată, transmite AFP. Statul guvernat de fostul actor Arnold Schwarzenegger pierde 500 de dolari în fiecare secundă, fiind crunt lovit de recesiune. Incapacitatea de plată pândeşte după colţ, nu mai departe de săptămâna viitoare, estimează analiştii citaţi de AFP.



"California se află la un pas de dezastru, din pricina crizei bugetare", spun autorităţile locale din cel mai populat (36,5 milioane de locuitori) şi mai bogat stat al SUA. Având dimensiunile Italiei, o Californie independentă ar putea concura pentru locul al 8-lea în clasamentul economiilor mondiale.

De mai multe luni, guvernatorul Schwarzenegger se luptă cu opoziţia mai multor aleşi locali, încercând să le obţină acordul pentru creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor. Situaţia a devenit atât de gravă încât secretarul pentru Buget al statului, John Chiang, a anunţat că bursele şcolare ar putea să nu mai fie plătite. Programul de lucru în administraţia publică a fost deja redus.

×
Subiecte în articol: observator