x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputaţii urgentează legea câinilor fără stăpân. Ponta: În urmă cu 14 ani, Băsescu anunţa că rezolvă problema. N-a făcut nimic

Deputaţii urgentează legea câinilor fără stăpân. Ponta: În urmă cu 14 ani, Băsescu anunţa că rezolvă problema. N-a făcut nimic

04 Sep 2013   •   13:55
Deputaţii urgentează legea câinilor fără stăpân. Ponta: În urmă cu 14 ani, Băsescu anunţa că rezolvă problema. N-a făcut nimic

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică Legea câinilor fără stăpân. La discuţii vor fi invitaţi toţi factorii interesaţi, ONG-uri sau reprezentanţii administraţiei locale, a declarat, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă.

"Comisia juridică a stabilit ca săptămâna viitoare să înceapă dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind câinii fără stăpân. Vor fi invitaţi să participe toţi cei care sunt interesaţi, ONG-uri, administraţii locale", a spus Ciucă.

Este vorba despre proiectul depus în Parlament în 2007, adoptat în 2011 şi apoi a fost atacat la Curtea Constituţională, care a decis la începutul anului trecut că unele prevederi sunt neconstituţionale.

Proiectul a revenit în Parlament, iar în martie 2013 Senatul a decis că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile în adăposturi, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Ponta: În urmă cu 14 ani un primar general ne-a anunţat că rezolvă problema. Între timp a fost şi preşedinte. N-a făcut nimic

Premierul Victor Ponta a spus, astăzi, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească "soluţia corectă".

"Problema câinilor fără stăpân într-adevăr este gravă şi nu mai poate fi pur şi simplu uitată. În urmă cu 14 ani un primar general ne-a anunţat că rezolvă problema. Între timp a fost şi preşedinte. N-a făcut nimic", a adăugat premierul, acuzându-l pe Băsescu de populism.

Victor Ponta a precizat că legea pe această temă este în Parlament şi va fi luată luni în dezbatere.

"Dacă în 14 ani nu s-a făcut nimic, sper ca domnul vicepremier împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale soluţia corectă în câteva zile", a mai spus Ponta.

Băsescu: Castrarea e o soluţie pe termem lung, care s-a dovedit că nu rezultate

Preşedintele Traian Băsescu face apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească "un termen scurt sau rezonabil" în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

"Fac apel la Guvern - pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare - fac apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonbabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că soluţia aleasă până acum, privind castrarea câinilor, urmată de eliberarea lor pe stradă, este un pe termen lung, care nu a dat rezultate.

"Povestea cu castrarea prelugeşte timpul în care câinii fără stăpân dispar de pe străzi, dintre blocuri. Deci nu e o soluţie relativ rapidă, poate dura 10, 12, 18 ani, nu ştiu cât trăiesc câinii fără stăpân. Deci castrarea e o soluţie pe termem lung, care din 2004, de când avem noua legislaţie în vigoare, s-a dovedit că nu rezultate", a spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, rezultatul actualei legislaţii care vizează castrarea şi îngrijirea câinilor s-a dovedit un eşec, pentru că "teoria" lăsării lor pe stradă, după ce au fost castraţi nu a făcut ca oamenii să se simtă în siguranţă.

"Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai fie un om sfâşiat de câini ca să înţelegem că trebuie să luăm această măsură. Guvernul trebuie să emită Ordonanţa de Urgenţă pe tot teritoriul, să se dea termen pentru adoptarea câinilor, iar cei neadoptaţi vor trebui eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de oameni", a spus Băsescu.

El a afirmat că nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat care se duce să se joace cu aceştia pentru că aşa a văzut în cărţi sau în filmele de desene animate, respectiv că un câine e prietenul omului.

"Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini. Dacă vreţi, pentru a nu face confuzie, acum vă iau în microbuz, mergem la mine acasă, am cinci câini, trei adunaţi de pe stradă. Atât am putut să cresc. Sunt curaţi, vaccinaţi, castraţi, trăiesc lângă un om. (...) Asta înseamnă pentru demagogii care spun că iubesc câinii - ţine-l lângă om, altfel devine o sălbăticiune", a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că situaţia copilului omorât de câini nu ne mai lasă să aşteptăm la mâna demagogilor.

"Nu vreau să mai intru în detaliile înavuţiţilor de pe urma castrării. Castrarea nu-i scoate dinţii. Câinele rămâne şi muşcă. Un câine castrat, în sălbăticie devine mai agresiv decât unul necastrat", a mai spus Băsescu.


×