x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul PSD de Dâmboviţa, Ion Dumitru, achitat în dosarul Romsilva

Deputatul PSD de Dâmboviţa, Ion Dumitru, achitat în dosarul Romsilva

de Veronica Micu    |    19 Feb 2009   •   00:00
Deputatul PSD de Dâmboviţa, Ion Dumitru, achitat în dosarul Romsilva

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat, astăzi, pe deputatul PSD de Dâmboviţa, Ion Dumitru, fost director general-manager al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, în dosarul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu, alături de alte şapte persoane.



Alături de el, magistraţii Secţiei Penale a instanţei supreme i-au achitat şi pe ceilalţi şapte acuzaţi, potrivit Mediafax. Hotărârea poate fi atacată cu recurs, la Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie.
În martie 2006, deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general-manager al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu, alături de alte şapte persoane. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Dumitru Bunea, Mihai Daia, Constantin Corduneanu, Elena Dumitru, Mirel Dumitrache, Sorin Vintilă şi Voicu Septimiu Muntean, toţi foşti membri ai Comisie de licitaţie din cadrul regiei Romsilva, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii anticorupţie au constatat că, în perioada august - decembrie 2004, comisia de licitaţie numită de Ion Dumitru, cu susţinerea şi implicarea acestuia, a atribuit opt contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 116 miliarde lei vechi, unui număr de patru firme controlate de omul de afaceri Alfred Florea (SC Alca Hunting Com SRL, SC Romarmy SRL, SC Express Trading SRL, SC Romtextil Com SRL) în condiţiile în care respectivele societăţi achiziţionaseră bunurile care făceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi. Contractele constau în furnizare de produse cum ar fi armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare. Astfel, pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000 la sută, cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul achiziţionării unor ace de cravată. A reieşit, de asemenea, că a fost achiziţionată muniţie pentru care în România nu există armament.

Prejudiciul de peste 100 de miliarde de lei
Din probele administrate reiese că procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică au fost iniţiate fără autorizaţiile, avizele şi aprobările legale. În plus, lipsesc documentele care să justifice necesitatea achiziţiei, iar direcţiile silvice din subordinea Regiei afirmă că nu au cerut bunurile respective. Prejudiciul adus Regiei Romsilva a fost estimat la peste 100 de miliarde de lei - aproximativ 3.000.000 de euro – constând în bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate. Potrivit DNA, din ansamblul probelor administrate a reieşit că fostul director general Ion Dumitru nu numai că a dirijat din umbră întreaga activitate infracţională a celorlalţi învinuiţi, dar a contribuit, inclusiv cu acte de autorat, la producerea pagubei. Astfel, acesta a semnat patru ordine de plată prin care au fost achitate sume de bani firmelor care au câştigat licitaţia.
În plus, a reieşit că sub ameninţări din partea directorului general Ion Dumitru, membrii comisiei de licitaţie au acţionat în mod constant cu încălcarea legii, a atribuţiilor de serviciu, precum şi a căror principii legate de buna gospodărire a patrimoniului. S-a ajuns astfel în situaţia în care regia Romsilva a plătit preţuri mult peste valoarea bunurilor achiziţionate, iar sumele băneşti au ajuns, la finalul circuitului lor, în posesia unei singure persoane.

×
Subiecte în articol: romania dumitru