Mâna criminală sau starea jalnică a infrastructurii feroviare au provocat ieri deraierea unui tren cu peste 300 de pasageri. În urma incidentului 15 persoane au fost rănite, zeci de trenuri au avut întârzieri de peste 90 de minute, iar pagubele CFR-ului sunt de circa 5 milioane de euro.
Mâna criminală sau starea jalnică a infrastructurii feroviare au provocat ieri deraierea unui tren cu peste 300 de pasageri. În urma incidentului 15 persoane au fost rănite, zeci de trenuri au avut întârzieri de peste 90 de minute, iar pagubele CFR-ului sunt de circa
cinci milioane de euro.
Tot ieri, dar după-amiază, a deraiat şi un tren de marfă încărcat cu produse petroliere. Incidentul a avut loc în localitatea Boju, judeţul Cluj, trenul aparţinând unei companii private. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime, însă nu se cunosc cauzele care au dus la producerea lui. Locomotiva şi opt vagoane ale trenului accelerat 1692, care mergea pe ruta Timişoara - Bucureşti, a deraiat ieri de dimineaţă după ce a plecat din Gara Craiova. 15 pasageri au fost duşi la spital cu răni uşoare, iar alte câteva persoane au primit îngrijire medicală la faţa locului.
După sperietura suferită, pasagerii care au refuzat să urce în trenul format special în Gara Caracal au fost transportaţi la Bucureşti cu maşini ce aparţin CFR.
În timp ce ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, susţine că este vorba de o mână criminală, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial (FMC), Gheorghe Popa, spune că lipsa alocării sumelor de la buget necesare reparaţiilor la calea ferată pune în pericol siguranţa circulaţiei feroviare.
"După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit azi-noapte pentru a face verificări, se pare că e un act intenţionat, pentru că au fost desfăcute nişte buloane care, pentru a fi desfăcute, au fost unse cu un ulei, pentru că ele sunt înţepenite, ruginite. S-a găsit şi bidonul cu acea substanţă. Nu se pune problema că voia să fure ceva, pentru că alături era o şină care fusese mai de mult demontată, deci, dacă voia să fure o bucată de şină, putea s-o fure pe aia", a declarat Radu Berceanu.
Ministrul nu a spus nimic despre faptul că aproape 50% din elementele infrastructurii feroviare necesită reparaţii capitale, ceea ce face ca siguranţa circulaţiei să fie compromisă. Berceanu a estimat că pagubele materiale produse în urma deraierii trenului Accelerat 1692 se cifrează la cel puţin cinci milioane de euro. Alte pagube au fost produse de întârzierile de până la o oră jumătate a celor 17 trenuri care circulau pe acea rută. Până la remedierea situaţiei, trenurile vor circula pe ruta Caracal - Piatra Olt - Craiova.
ANCHETĂ
Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova coordonează ancheta pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc incidentul feroviar din localitatea doljeană Cârcea. Trei persoane sunt audiate în cazul trenului din Dolj, principalul suspect e un fost angajat CFR, disponibilizat pe motive medicale, existând un certificat medical care atestă afecţiunile psihice ale acestuia.
Citește pe Antena3.ro