x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihail Boldea şi alte patru persoane, reţinuţi de procurorii DIICOT. Fostul deputat şi fratele său, acuzaţi că au înşelat trei ministere. Prejudiciul - 450.000 de euro

Mihail Boldea şi alte patru persoane, reţinuţi de procurorii DIICOT. Fostul deputat şi fratele său, acuzaţi că au înşelat trei ministere. Prejudiciul - 450.000 de euro

de Veronica Micu    |    24 Oct 2012   •   09:42
Mihail Boldea şi alte patru persoane, reţinuţi de procurorii DIICOT. Fostul deputat şi fratele său, acuzaţi că au înşelat trei ministere. Prejudiciul - 450.000 de euro
UPDATE 23:15 - Fostul deputat Mihail Boldea şi alte patru persoane au fost reţinuţi miercuri seară de procurorii DIICOT Galaţi, într-un dosar în care sunt acuzaţi de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit unor surse judiciare, alături de Mihai Boldea au primit ordonanţe de reţinere Mircea Bivol (consilierul fostului deputat), George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu.

Mihail Boldea este acuzat de constituire la un grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la evaziune fiscală şi inducere în eroare a unor instituţii publice privind execuţia unor lucrări, Boldea fiind acuzat că nu ar fi înregistrat în documentele contabile aceste operaţiuni, derulate în 2011.

Avocatul lui Mihail Boldea a confirmat măsura reţinerii în cazul clientului său şi a spus că în cursul zilei de joi o va contesta la Curtea de Apel Galaţi.

Totodată, fratele lui Mihail Boldea, Valentin, a primit interdicţie de a părăsi ţara.

--------------------------------------------------

Procurorii DIICOT Galaţi au făcut miercuri percheziţii la locuinţele lui Mihail Boldea şi şefului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, precum şi la sediul DSP, într-un caz de înşelăciune şi evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce aceştia ar fi indus în eroare ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Mediului.

Procurorii DIICOT fac, în această dimineaţă, percheziţii la locuinţele lui Mihail Boldea şi şefului DSP Galaţi, Valentin Boldea, precum şi la sediul Direcţiei, într-un caz de înşelăciune şi evaziune fiscală de 450.000 de euro, după ce au indus în eroare ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Mediului.

"La data de 24 octombrie 2012 au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică -DSP  din municipiul Galaţi.

În fapt, se reţine că învinuiţii Boldea Mihail şi Boldea Valentin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat si învinuiţii Bivol Mircea, Hristu George, Petrea Andrei Mădălin şi Roşu Eugen,  în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

Astfel, membrii grupării au utilizat 8 societăţi comerciale, înregistrând operaţiuni comerciale fictive cu diverse mărfuri,  cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip ”fantomă”, fapt ce a avut drept consecinţa directa diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat .

În sarcina învinuiţilor se mai reţine că  au indus şi menţinut în eroare instituţii de stat – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, Ministerul Mediului si Pădurilor si Ministerul Sanatatii - cu ocazia încheierii unor contracte având ca obiect reabilitarea unor obiective de interes public de pe raza municipiului Galati (unitati de invatamant si unitati spitaliceşti), prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale si a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societati controlate direct sau indirect de către membrii grupării.

Învinuiţii au facturat lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de estimat la suma de 450.000 de Euro", se arată în comunicatul DIICOT.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi urmează să fie audiaţi audiaţi învinuiţii faţă de care, raportat la probatoriul administrat, se vor dispune masurile legale, mai precizează procurorii DIICOT.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, Mihail Boldea.

Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanţa supremă, iar succesiv măsura i-a fost prelungită.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 septembrie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea calităţii de deputat a lui Mihail Boldea şi declară vacant locul de deputat în colegiul 9, Galaţi. Hotărârea a fost adoptată urmare a demisiei lui Boldea din Parlament.

×