x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Despagubirea regelui - Senatorii au gasit nod in papura

Despagubirea regelui - Senatorii au gasit nod in papura

22 Mar 2005   •   00:00

Fostul suveran Mihai I (foto) va mai avea de asteptat cele 30 de milioane de euro promise de Guvern ca despagubire pentru domeniul Sinaia.

Senatorii din Comisia juridica au inceput ieri dezbaterile asupra proiectului legislativ privind situatia juridica a bunurilor care au apartinut fostului suveran, punand insa sub semnul intrebarii justetea lui.

LEGE SPECIALA. Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a sustinut ca, prin aceasta lege speciala, Mihai I va beneficia de un regim special, fata de alti cetateni care fac cereri de retrocedare in baza Legii 10. "Cetateanul Mihai se va folosi de Legea 10, asa cum a facut la Savarsin, dar va beneficia si de o lege speciala pentru anumite bunuri, cum sunt cele de la Sinaia", a explicat Taracila. El a mai spus si ca acordarea unei sume atat de mari va fixa plafonul pentru despagubiri, incurajand si alti fosti proprietari sa ceara sume apropiate. Pe de alta parte insa, reprezentantul Executivului, ministrul Bogdan Olteanu, a spus ca daca aceasta lege nu va fi adoptata si se va astepta pachetul de masuri privind retrocedarea fostelor proprietati pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, cuantumul despagubirilor nu va mai fi plafonat si statul va fi obligat sa plateasca o suma mult mai mare. "Este vorba de 64 de hectare la Sinaia si cateva castele care valoreaza mult mai mult", a spus Olteanu.

AUDIERI. Senatorii au adus in discutie si situatia mostenirii, spunand ca nu au dreptul sa stabileasca cui ii revin aceste proprietati. "Cine spune ca i se cuvin lui Mihai?", s-a intrebat Taracila, amintind de diferendul dintre Mihai I si Printul Paul, care pretinde o parte din bunurile lui Carol al II-lea. De altfel, el le-a si trimis senatorilor un memoriu, in care sustine ca i se cuvine 62,5% din averea lui Carol al II-lea. Ca sa asculte toate punctele de vedere, senatorii au stabilit sa-i invite la audieri pe reprezentantii regelui Mihai I, pe printul Paul si pe principele Radu, precum si pe reprezentantii Ministerului de Finante. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: observator