x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Detaşaţii SRI şi DGIPI la Cotroceni au salarii mai mari decât Băsescu

Detaşaţii SRI şi DGIPI la Cotroceni au salarii mai mari decât Băsescu

de Adriana Duţulescu    |    24 Iun 2010   •   00:00
Detaşaţii SRI şi DGIPI la Cotroceni au salarii mai mari decât Băsescu
Sursa foto: Razvan Chirita/Mediafax

Angajaţii Preşedinţiei care sunt detaşaţi de la SRI, "Doi şi-un sfert" şi MApN au salarii mai mari decât Traian Băsescu. Muncitorii care desfundă toaletele la Cotroceni câştigă mai bine decât un medic rezident sau un profesor.

Traian Băsescu are un salariu net (înainte de redu­cerea cu 25%, care nu se aplică încă) de 7.602 lei. Însă, potri­vit unui document postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, angajaţii lui Băsescu câştigă chiar mai bine decât el, mai ales cei care sunt, aşa cum specifică acelaşi do­cument, "detaşaţi MAE, MAI, MApN şi SRI".

Cei mai mulţi dintre cei care au venituri nete mai mari decât preşedintele sunt angajaţi la Departamentul de Securitate Naţională. Astfel, Ion Oprişor, consilier de stat, cumulează salariul de la Cotroceni cu cel de la MApN, câştigând în total 8.406 lei. Ion Crişan, consi­lier IA, gradaţie 5, cumulează şi el două salarii, ajungând la suma de 7.802 lei, net.

Fostul adjunct al generalului "Vulpea", Merce Terente, este şi el angajat la Departamentul de Securitate Naţională, detaşat de la DGIPI (fosta unitate "Doi şi-un sfert"), primind de la Preşedinţie 3.528 lei, iar de la serviciul secret al Internelor 3.480 lei, în total 7.008 lei, net. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, numele lui Merce Terente a fost implicat în scandalul dispariţiei unor documente de la DGIPI, în perioada când ministru era Vasile Blaga.

Mai multe date din arhiva Serviciului de Informaţii a Ministerului de Interne au fost copiate în perioada 2008-2009, lucru recunoscut chiar de Vasile Blaga, la Antena 3.

Liderul PSD Marian Vanghelie a susţinut la vremea respectivă că printre cei implicaţi în copierea de documente de la DGIPI s-ar număra şi chestorul Terente Merce, fost şef la "Doi şi-un sfert" şi consilier prezidenţial. "Domnul chestor Merce a fost în locul potrivit la momentul nepotrivit", a afirmat, în replică, Vasile Blaga, precizând însă că Merce nu a avut nimic de-a face cu documente din arhivă.

Şi consilierii prezidenţiali care sunt şi profesori universitari cumulează salarii mai mari decât Traian Băsescu. Consilierul de stat la Departamentul pentru Cultură şi Culte, Bogdan Tătaru Cazaban, încasează lunar 774 lei, iar consilierul prezidenţial pentru sănătate, Virgil Păunescu, primeşte de la Preşedinţie 5.361 lei, iar de la catedră 3.500 lei.

Însă fericiţi nu sunt doar angajaţii de la Cotroceni care au funcţii înalte. Şi restul de 207 salariaţi ai Admi­nistraţiei Prezidenţiale, muncitori, instalatori, bucătărese şi femei de serviciu, au salarii mai bune decât medicii rezidenţi sau profesorii. Astfel, instalatorii angajaţi la Palatul Cotroceni au salarii cuprinse între 1.657 lei la nivel de "şef formaţie muncitori" şi 1.256 lei, la nivel de muncitor calificat. Femeile de serviciu şi bucătăresele de la Cotroceni primesc între 1.036 lei şi 926 lei net, cam cât un profesor sau un medic. Aceleaşi salarii le primesc şi muncitorii de la spaţii verzi, adică cei care tund gazonul în curtea palatului.

×
Subiecte în articol: observator