x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DEZASTRU la Galaţi, în urma ploilor torenţiale: Nouă morţi, case inundate, 17 localităţi fără curent electric (VIDEO)

DEZASTRU la Galaţi, în urma ploilor torenţiale: Nouă morţi, case inundate, 17 localităţi fără curent electric (VIDEO)

12 Sep 2013   •   08:24
DEZASTRU la Galaţi, în urma ploilor torenţiale: Nouă morţi, case inundate, 17 localităţi fără curent electric (VIDEO)
UPDATE 17:58 - Bilanţul final al indundaţiilor din judeţul Galaţi a ajuns la nouă morţi. Ultima persoană găsită decedată este un cioban care a fost dat dispărut în comuna Griviţa.

UPDATE 12:50 - Numărul persoanelor decedate în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a ajuns la opt, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern.

"Se pare că sunt opt morţi - şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută", a spus preşedintele CJ Galaţi în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern şi condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

UPDATE 10:30
- Ultimul bilanţ al inundaţiilor produse în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Galaţi arată că şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, iar o alta este dată dispărută.

UPDATE 09:12
- Şase persoane au murit şi alte trei sunt date dispărute în urma inundaţiilor. Sute de oameni au fost evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.
----------------------------------------

Stare de alertă în Galaţi, în urma ploilor de azi-noapte. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, patru oameni şi-au pierdut viaţa, iar trei sunt daţi dispăruţi. În urma inundaţiilor, 715 case sunt sunt ape, iar pompierii intervin pentru evacuarea localnicilor.

O rupere de nori a adus cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti etc) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor Suhu şi Geru.

Din nefericire, viiturile au făcut patru victime. La Cuca, doi bărbaţi, cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. O persoană este dată dispărută, la Griviţa.

Au fost evacuate 339 de persoane şi au fost salvate 45 de persoane şi 122 de animale. Au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini. Pe DN26, circulaţia este parţial blocată din cauza aluviunilor, pe aproximativ şase kilometri, între Vlădeşti şi Oancea.



Nicoale Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galati, a declarat că 715 locuinţe au fost inundate şi peste 5.000 de persoane sunt evacuate. "Sunt 17 localitati afectate. Se lucreaza pentru evacuarea oamenilor, este prima masura pe care putem sa o luam, urmand ca in functie de evolutia situatiei sa trecem la evacuarea lucrurilor din case si la restabilirea situatiei", a declarat, la randul sau, colonelul Vasile Balaban, inspector sef la ISU Galati.

Pe DJ242, se înregistrează aceeaşi situaţie, pe circa şase kilometri, între Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar, între Măstăcani şi Fârţăneşti, din cauza aluviunilor. În operaţiunile de salvare au fost angrenaţi 83 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 26 de jandarmi, 153 de persoane din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi 90 de militari din Garnizoana Galaţi.

În judeţul Galaţi a început să plouă ieri, în jurul orei 17.30. Au fost emise patru avertizari cod galben, fiecare cu cel puţin 25 l/mp, iar la ora 22.00 a fost emis cod portocaliu, pentru alţi 40 l/mp. Codul portocaliu a fost prelungit ulterior până la ora 00.30.

×