x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezbateri pe tema taxei auto

Dezbateri pe tema taxei auto

de Jurnalul National    |    11 Apr 2008   •   00:00
Dezbateri pe tema taxei auto
Sursa foto: Jurnalul foto/

Românii au avut ieri posibilita­tea să-şi spună punctul de vedere în le­gătură cu taxa auto iniţiată de Gu­vernul Tăriceanu

Românii au avut ieri posibilita­tea să-şi spună punctul de vedere în le­gătură cu taxa auto iniţiată de Gu­vernul Tăriceanu. Trei minute. Atît a avut voie de la Guvern să vorbeas­că fiecare cetăţean, într-o încercare de transparenţă iniţiată de au­to­rităţi. Oamenii au formulat diverse idei, făcînd variate tipuri de propu­neri. Audierea a fost organizată de către organizaţia neguvernamentală Advocacy Academy. Opinii­le şi concluziile rezultate din această dezbatere vor fi înainte Guvernului sub formă de recomandări. Guvernul a discutat, la sfîrşitul lunii martie, proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este propusă introducerea taxei de poluare auto, care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare. Taxa de poluare auto este calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de no­xe. După noua grilă, aplicabilă de la 1 iulie, taxa creşte pentru maşinile noi vîndute în România, în timp ce va­­lorile scad la jumătate pentru au­tovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu mo­toa­re de pînă în 2.000 de cm cubi, taxa rămînînd totuşi mai mare pentru automobilele vechi de im­­port. Sta­tul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plă­tită potrivit reglementărilor din Co­dul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.

 

LA CASAT. Tăriceanu a aten­ţio­nat ieri proprietarii de maşini  no­n­euro că este foarte posibil să fie obligaţi să renunţe la autoturisme de la 1 ianuarie 2011, dacă UE va aproba directiva privind scoaterea din circulaţie a acestui tip de autovehicule. Din categoria autoturismelor noneuro fac parte, printre altele, Dacia 1310 fabricată pînă la 1 ianua­rie 1996, Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett, Renault 5.

×
Subiecte în articol: verde! auto