x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere nouă ani de închisoare cu executare pentru Cătălin Voicu şi şase ani de închisoare pentru Florin Costiniu

DNA cere nouă ani de închisoare cu executare pentru Cătălin Voicu şi şase ani de închisoare pentru Florin Costiniu

22 Apr 2013   •   12:31
DNA cere nouă ani de închisoare cu executare pentru Cătălin Voicu şi şase ani de închisoare pentru Florin Costiniu
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut astăzi judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie majorarea pedepsei pentru fostul senator Cătălin Voicu, de la cinci ani de închisoare la nouă ani cu executare, în dosarul în care acesta este judecat pentru trafic de influenţă. De asemenea, reprezentantul DNA a cerut majorarea pedepselor şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, respectiv şase ani de închisoare pentru fostul judecător Florin Costiniu (de la trei cât a primit la instanţa de fond), cinci ani pentru Marius Locic (patru ani la fond) şi patru ani pentru Costel Căşuneanu.

Procurorul de şedinţă a declarat în sala de judecată că pedeapsa de cinci ani închisoare primită de Cătălin Voicu la instanţa de fond este prea mică, având în vedere gravitatea faptelor de care acesta este acuzat.

"Cătălin Voicu este expresia corupţiei generalizate. El şi-a creat un sistem vast de relaţii: judecători, poliţişti, oameni de afaceri şi oameni care lucrează în serviciile de informaţii, pentru a obţine foloase materiale pentru sine", a spus procurorul, potrivit Agerpres. 

În privinţa lui Florin Costiniu, procurorul a cerut majorarea pedepsei de la trei ani de închisoare cu suspendare la şase ani cu executare, deoarece trei ani este prea puţin şi "ar induce în opinia publică ideea că fapta unui judecător nu este pedepsită".

Cătălin Voicu nu a fost prezent la proces, avocaţii lui afirmând că este internat în spital.

Pe 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Costel Căşuneanu a primit patru ani de închisoare cu suspendare, fostul judecător al ÎCCJ Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Marius Locic a primit patru ani de închisoare cu suspendare.

Cei patru au fost trimişi în judecată în mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care susţin că în anul 2009 Cătălin Voicu a pretins de la Costel Căşuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care acesta era asociat.

În perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), Florin Costiniu l-a sprijinit pe fostul senator să intervină pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în perioada 30 august 2009 - 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu a pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 lei, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Anchetatorii mai declară că Voicu a acceptat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul 'Interesul Public', a unor articole cu conţinut electoral.

×