x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: George Costin a constituit un grup infracţional prin care a obţinut aproape 2,5 milioane de lei

DNA: George Costin a constituit un grup infracţional prin care a obţinut aproape 2,5 milioane de lei

de Mediafax    |    27 Feb 2012   •   15:12
DNA: George Costin a constituit un grup infracţional prin care a obţinut aproape 2,5 milioane de lei

Fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin a constituit, alaturi de mai multe persoane, un grup infractional care viza obtinerea de beneficii financiare, in calitate de presedinte al unei asociatii de revolutionari obtinand de la membri aproape 2,5 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, George Costin, care la momentul producerii faptelor era presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989, este cercetat pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, spalare a banilor, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de Costin in acest dosar sunt cercetati si Mihai Bolocan, membru al aceleiasi asociatii de revolutionari, pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, spalare a banilor, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat si Serafim Cotenescu, de asemenea membru al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

Conform DNA, in calitate de presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania" George Costin, impreuna cu mai multe persoane, intre care Bolocan si Cotenescu, au constituit si condus, in perioada 2009 - 2011, un grup infractional organizat care viza obtinerea de beneficii financiare.

Grupul infractional a fost organizat in perioada in care persoanele care aveau certificate de revolutionar in baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte si pentru obtinerea adeverintei in baza careia ar i urmat sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea 341/2004.

In calitate de presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", George Costin si-a exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, pentru a obtine pentru sine ori pentru altul sume de bani si foloase necuvenite, mentioneaza procurorii DNA.

Astfel, Costin, in calitatea sa de presedinte al asociatiei, le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie.

In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5 % din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004.

In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virati in conturile lui George Costin.
"Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumelor de bani, au fost incheiate 54 contracte de imprumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, prin care ar fi fost data cu imprumut suma totala de 5.500.000 lei unor membri revolutionari, clauzele din contractele de imprumut fiind vadit neconforme cu realitatea, intrucat majoritatea persoanelor care au semnat contractele isi primisera deja drepturile in baza Legii nr.341/2004", precizeaza procurorii DNA.

Printre beneficiarii contractelor de imprumut au fost persoane din conducerea Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", printre acestia aflandu-se si Mihai Bolocan.

Citeste si: Secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, George Costin, demis dupa ce a fost retinut pentru luare de mita

×