x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Membru al comisiei de licitație din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziția de trenuri

DNA: Membru al comisiei de licitație din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziția de trenuri

15 Dec 2015   •   11:40
DNA: Membru al comisiei de licitație din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziția de trenuri

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitație, în dosarul privind achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.


El este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În dosar a fost deferit justiției și Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăți comerciale participante la licitație, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în 26 iunie 2014, Metrorex SA a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea acordului — cadru "Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei — Pantelimon", având ca obiect cumpărarea a cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte șase vagoane).

DNA precizează că valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanțare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) și de la bugetul de stat. Acordul-cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

"Procedura de achiziție este cea a licitației deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic". În acest context, în perioada octombrie 2014 — martie 2015, Ovidiu Băncescu l-a determinat pe Valeriu Picu, membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație. Aceste informații se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație", susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către firmă respectivă, cât și pentru ca Valeriu Picu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de Băncescu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex).

DNA menționează că firma respectivă a fost desemnată câștigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedură este suspendată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

×
Subiecte în articol: metrorex dna